Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Det skitne serviset legges i laboratorieoppvaskmaskinene. Foto: Tobias Meyer
Det skitne serviset legges i laboratorieoppvaskmaskinene. Foto: Tobias Meyer
Tallerkener tilsmusses med standardiserte matrester som deretter får tørke. Foto: Tobias Meyer
Tallerkener tilsmusses med standardiserte matrester som deretter får tørke. Foto: Tobias Meyer
De forskjellige vaskemidlene testes i opptil 30 vaskesykluser i automatiserte oppvaskmaskiner. Foto: Tobias Meyer
De forskjellige vaskemidlene testes i opptil 30 vaskesykluser i automatiserte oppvaskmaskiner. Foto: Tobias Meyer
Grå film på glass og bestikk etter servise vurderes i laboratoriets lyskammer. Foto: Tobias Meyer
Grå film på glass og bestikk etter servise vurderes i laboratoriets lyskammer. Foto: Tobias Meyer
Gruppebilde. Foto: Rikard Kihlström
Gruppebilde. Foto: Rikard Kihlström

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Testfakta Research Published: 28 feb, 2023

Spiller det egentlig noen rolle hvilket oppvaskmiddel du velger? Testfaktas undersøkelse av det spørsmålet gir et rungende ja som svar. Testen vår viser enorme variasjoner i hvordan oppvaskmidler klarer å rense inngrodde flekker, gi glasset glans og bryte ned fettbaserte rester.

På oppdrag fra Procter & Gamble har Testfakta gjort en sammenlignende laboratorietest av syv forskjellige merker tilgjengelig på det norske markedet. Testen ble utført ved det uavhengige laboratoriet SGS Institut Fresenius i Tyskland.

Laboratoriet setter oppvaskmaskintabletter gjennom strenge tester som gjenspeiler forventningene som stilles til dem i daglig bruk. Som en del av prosessen bestemmer laboratoriet hvordan oppvaskmidlene er i stand til å rense hverdagslige mat- og drikkeflekker, inkludert brent melk, teflekker og egg.

[PDF]

Her viser resultatene verdien av å velge riktig. Det beste oppvaskmiddelet fjerner nesten 90 prosent av de tørkede matrestene som er inkludert i testen, mens det dårligste fjerner bare halvparten av matrestene. Laboratoriet har også målt om vaskemidlene holder glassene skinnende eller gir dem en irriterende grå hinne, men flekkrengjøring er vurdert høyest i testen.

Ifølge Zena Malocho, laboratorieleder ved SGS Institut Fresenius, er det nettopp renseevnen vi bør konsentrere oss om i Norden.

– Hovedformålet med produktene er å rengjøre, så renseeffektiviteten er den delen av testen som har størst betydning for sluttkarakteren. Dessuten er vannet så mykt i Norden att du sjelden behøver bekymre deg for at det dannes svart belegg eller grå film på glasset etter vask.

Laboratoriets resultater viser også at de fleste produktene klarte seg uten nevneverdig belegg, bortsett fra Zalo og Änglamark. Testens klare vinner er Yes Platinum, på grunn av den beste effekten innen rengjøring og overlegne resultater for å bryte ned fettbaserte rester. Sun Maxpower hadde også sterke resultater og ble nummer to. Helt til slutt lå Änglamark, som hadde problemer med å rense de fleste flekker.

Fakta om testen

Testfakta Research har på oppdrag fra Procter & Gamble gjennomført en sammenlignende laboratorietest av oppvaskmiddel i tablettform (alt i ett) for det norske markedet. Laboratorietesten er utført av det uavhengige laboratoriet SGS Institut Fresenius og følger bransjeorganet IKW sine anbefalinger og SGS sine egne metoder.

Utgangspunktet for testen har vært å sammenligne rengjøringseffektivitet, glans og avfettingsegenskaper til et representativt utvalg av sammenlignbare produkter på markedet. De syv oppvaskmidlene som er testet er:

  • Finish Power
  • Sun Maxpower
  • Rema Alt i ett
  • Zalo Maskinoppvask
  • Änglamark All in one
  • Yes Platinum
  • Yes Original

Laboratorietesten består av fem deler:

1.     Rengjøringseffektivitet
2.     Glans del 1: Skylleeffektivitet
3.     Glans del 2: Evnen til å motvirke grå film
4.     Evnen til å eliminere fettbaserte rester
5.     Misfarging av rustfritt stål

Testene utføres i mykere vann (6 dH).

Rengjøringseffektivitet
Rengjøringseffektiviteten er testet på åtte ulike typer matrester og flekker som ut fra sammensetningen kan deles inn i fire kategorier: blekbare, proteinbaserte, stivelsesbaserte og fettbaserte. Matrester og flekker påføres ulike typer bærere: porselenstallerkener, kopper og skåler, rustfrie stålfat og glassfat.

Rengjøringseffektiviteten er testet på følgende matrester og flekker:

- Tørkede rester fra poteter, mais, ris og hvete
- Tørkede rester fra kokt pasta blandet med vann
- Tørkede rester fra kjøttdeig med egg
- Tørkede rester fra melk
- Tørket eggeplomme
- Intorkad crème brulée
- Tørkede flekker av te

Fettbaserte rester og flekker

Det rapporterte resultatet for rengjøringseffektivitet er gjennomsnittsverdien fra fem tester per flekk og oppvaskmiddel. Renhet vurderes visuelt eller gravimetrisk (ved veiing).

Glans del 1: Skylleeffektivitet
Rengjøringsprogrammet etterfølges av skylling og tørking. Når oppvasken er klar, skal den ikke ha spor av matrester eller rester av oppvaskmiddel. I testen er oppvaskmaskinen lastet med fem forskjellige bærere (se nedenfor) som er tilsmusset med stivelse, eggehviter og vegetabilsk og animalsk fett. Etter endt oppvaskprogram får oppvasken hvile i 10 minutter med døren åpen for å kjøle seg ned. Etterpå vurderes skylleeffektiviteten i en «black box» (en svart boks med definerte lysforhold) for å tydeligere kunne se flekker fra tørkede dråper eller striper. Vurderingen gjøres både visuelt og ved hjelp av et digitalt bildeanalyseinstrument.

Oppvasken består av følgende bærere:

- Blå tallerkener i melamin
- Svarte glasstallerkener
- Svarte porselensfat
- Høye drikkeglass
- Bestikk i rustfritt stål

Glans del 2: Evnen til å motvirke grå film
Oppvaskmidlets evne til å motvirke oppbygging av grå film testes i totalt 30 sykluser per fabrikat. I testen er maskinen lastet med tre forskjellige bærere (se nedenfor) smurt med tomatketchup, sennep, saus, potetstivelse, benzosyre, eggeplomme, margarin og melk. Etter at vaskeprogrammet er ferdig, får oppvasken avkjøles i 30 minutter. Tilstedeværelsen av grå film vurderes visuelt etter 30 repetisjoner.

Oppvasken består av følgende bærere:

- Krystallglass
- Porselen
- Bestikk i rustfritt stål

Evnen til å eliminere fettbaserte rester
Oppvaskmidlets evne til å fjerne fettbaserte rester testes i totalt 30 repetisjoner per oppvaskmiddel. I testen er oppvaskmaskinen lastet med rene glass, kniver og servise. 50 gram av en standardisert kremet pasta som inneholder oljeholdige ingredienser legges til den øvre kurven i oppvaskmaskinen. Etter 30 repetisjoner vurderes renhet på oppvasken og fettbaserte rester i bunnsilen i oppvaskmaskinen. Vurderingen gjøres visuelt.

Misfarging av rustfritt stål (inne i maskin og bestikk).
Effekten av oppvaskmiddelet på nyansen av rustfritt stål – hvis overflaten blir mørkere – vurderes etter totalt 30 sykluser. Vurderingen gjøres på bestikk i rustfritt stål og på innsiden av maskinen.

Slik blir resultatet tolket og gradert
Testfaktas gradering følger laboratoriets rapport, men med en skala fra 1 til 10, hvor 10 tilsvarer helt rent, ingen rester, ingen flekker eller grå film. Karakterene fra de ulike delene er vektet sammen til en totalkarakter. De ulike delene har fått følgende vektlegging:

Rengjøringseffektivitet 60 %

- Tørkede rester fra poteter, mais, ris og hvete 10
- Tørkede rester fra kokt pasta blandet med vann 10 %
- Tørkede/innbrente rester fra kjøttdeig med egg 10 %
- Tørkede/brente rester fra melk 10 %
- Tørket eggeplomme 10%
- Intorkad crème brulée 10%
- Tørkede flekker av te 20 %
- Fettbaserte rester og flekker 20 %

Glans del 1: Skylleeffektivitet 8 %

Kun resultatene for flekker på høye drikkeglass og bestikk i rustfritt stål vektes inn i resultatet (50 % hver).

Glans del 2: Evnen til å motvirke grå film 17 %

Kun resultatene for krystallglass og bestikk i rustfritt stål vektes inn i resultatet (50 % hver).

Evnen til å fjerne fettbaserte rester 10 %

Oppvaskmiddelets evne til å løse opp og rense fettbaserte rester på benken og i maskinens bunnsil. Høyeste vekt legges ved bunnsilen med 40 %. Glass, plast og rustfritt stålbestikk veies 20 % hver.

Misfarging av rustfritt stål (inne i maskin og bestikk) 5 %

Påvirkningen på innsiden av maskinen og bestikk er vektet med 50 % hver.

TABLE OF TEST RESULTS