Slik tester vi - Oppvaskmidler

Preparing for the test dishwashing tabs
Preparing for the test dishwashing tabs

Laboratorietesten av oppvaskmidler utføres av det uavhengige test- og forskningslaboratoriet SGS Institut Fresenius i Taunusstein (Tyskland), som er spesialisert på testing av rengjøringsprodukter.

Published: 7 jun, 2023

Testprotokollen er basert på bransjeorganet IKWs anbefalinger og retningslinjer samt SGS Fresenius interne metoder, godt etablert i bransjen.

Laboratorietesten består av fem deler:

 1. Rengjøringseffektivitet
 2. Glans del 1: Skylleeffektivitet
 3. Shine del 2: Motvirke filming (grå belegg)
 4. Evnen til å eliminere fettbaserte rester
 5. Misfarging av rustfritt stål

Testene utføres i relevant vannhardhet for det spesifikke markedet.

Rengjøringseffektivitet
Rengjøringseffektiviteten er testet på åtte ulike typer matrester og beiser som, basert på sammensetningen, kan deles inn i fire kategorier: blekes, proteinbaserte, stivelsesbaserte og fettbaserte. Matrester og flekker påføres ulike typer bærere: tallerkener, kopper og skåler i porselen, tallerkener i rustfritt stål og tallerkener i glass.

Rengjøringseffektiviteten er testet på følgende tørkede i matrester og flekker:

 • Potater, mais, ris og hvete
 • Kokt pasta blandet med vann
 • Kjøttdeig med egg
 • Melk (melkeskall)
 • Egg yolk
 • Creme brulee
 • Te flekker
 • Fettbaserte rester og flekker

Rengjøringseffektiviteten testes fem ganger per type rester/flekker og vaskemiddel. Renhet vurderes visuelt eller gravimetrisk (ved veiing).

 

vqp
Matrester tørkes inn på porselensplater. Foto: Tobias Meyer

Glans del 1: Skylleeffektivitet
Rengjøringsprogrammet etterfølges av skylling og tørking. Når oppvasken er klar, skal den ikke ha spor av matrester eller oppvaskmiddelrester. I testen er oppvaskmaskinen lastet med fem forskjellige bærere (se nedenfor) som er tilsmusset med stivelse, eggehviter og vegetabilsk og animalsk fett. Etter endt oppvaskprogram får oppvasken hvile i 10 minutter med døren åpen for avkjøling. Skylleeffektiviteten vurderes deretter i en "black box" (svart boks med definerte lysforhold) for å kunne se flekker fra tørkede dråper eller striper tydeligere. Vurderingen gjøres både visuelt og ved hjelp av et digitalt bildeanalyseinstrument.

Transportører:

 • Blå tallerkener i melamin
 • Sorte glassplater
 • Svarte porselensplater
 • Høye drikkeglass
 • Bestikk i rustfritt stål
 • vqp
  Skylleeffektiviteten vurderes i en "svart boks" for å se flekker fra tørkede dråper eller striper. Foto: Tobias Meyer

   

Shine del 2: Motvirke filming (grå belegg)
Vaskemidlets evne til å motvirke oppbygging av filming (grå belegg) testes totalt 30 sykluser per produkt. I testen er maskinen lastet med tre forskjellige bærere (se nedenfor) tilsmusset med tomatketchup, sennep, saus, potetstivelse, benzosyre, eggeplomme, margarin og melk. Etter at vaskeprogrammet er ferdig, får oppvasken hvile i 30 minutter med døren åpen for å avkjøles. Tilstedeværelsen av filming (grå belegg) vurderes visuelt etter 30 repetisjoner.

Transportører

 • Krystallglass
 • Porselen
 • Bestikk i rustfritt stål
vqp
Tilstedeværelsen av filming (grå belegg) på bestikk er evaluert. Foto: Tobias Meyer

 

Evnen til å eliminere fettbaserte rester
Vaskemidlets evne til å fjerne fettbaserte rester er testet i totalt 30 repetisjoner per vaskemiddel. I testen er oppvaskmaskinen lastet med rene glass, kniver og servise. 50 gram av en standardisert kremaktig pasta som inneholder oljeholdige ingredienser tilsettes i den øvre kurven i oppvaskmaskinen. Etter 30 repetisjoner vurderes renheten til oppvasken og rester i oppvaskmaskinens bunnsikt. Vurderingen gjøres visuelt.

 

vqp
Forskjell i renslighet av oppvaskmaskinens bunnsikt. Foto: Tobias Meyer

 

Misfarging av rustfritt stål
Effekten av vaskemiddelet på skyggen av rustfritt stål (hvis overflaten blir mørkere) vurderes etter totalt 30 sykluser. Vurderingen er gjort på bestikk i rustfritt stål og på innsiden av oppvaskmaskinen.

 

vqp
Kjele i rustfritt stål blir mørkere etter oppvask. Foto: Tobias Meyer

 

Tolking og karaktersetting av prøveresultater


Måleresultatene fra testen tolkes og graderes i samråd med laboratoriet. Karakteren bruker en 10-punkts skala, der 10 er best. Karakteren under 6 gis kun dersom ytelsen er dårlig eller dårligere enn man med rimelighet kan forvente for denne typen produkter. Karakterene fra de ulike elementene i prøven slås sammen for å gi en samlet karakter, med følgende vekting:

Rengjøringseffektivitet 60 %
Potater, mais, ris og hvete 10 %
Kokt pasta blandet med vann 10%
Kjøttdeig med egg 10%
Melk (melkeskall) 10 %
Egg yolk 10%
Creme brulee 10%
Teflekker 20 %
Fettbaserte rester og flekker 20 %

Glans del 1: Skylleeffektivitet 8 %
Kun resultatene for flekker på høye drikkeglass og bestikk i rustfritt stål vektes i resultatet (50 % hver).

Glans del 2: Motvirke filming (grå belegg) 17 %
Kun resultatene for krystallglass og bestikk i rustfritt stål vektes i resultatet (50 % hver).

Evnen til å eliminere fettbaserte rester 10 %
Oppvaskmiddelets evne til å løse opp og rense fettbaserte rester på oppvasken og i maskinens bunnsil. Høyeste vekt legges på bunnsilen med 40 %. Glass, plast og bestikk i rustfritt stål veies 20 % hver.

Misfarging av rustfritt stål 5 %
Misfarging av maskinens interiør og bestikk vektes 50 % hver.

Kriterier for kvalitetspåtegninger fra Testfakta


Best i test

I en benchmarktest med mål om å utpeke et testvinnende produkt, «Best i test», testes et representativt utvalg av sammenlignbare produkter for et spesifikt marked. Produktet som totalt sett presterer best (høyest totalkarakter) kåres til vinneren.

 

 

Verified Quality & Performance

I en verifikasjonstest testes et spesifikt produkt uavhengig eller sammenliknet med noen få utvalgte referanseprodukter. Evaluering og vurdering følger de samme retningslinjene som for en benchmarktest. Kriteriene for å kvalifisere for Testfakta Verified Quality & Performance er en samlet vurdering på minst 8,0 (+/- 2,5 %) og ingen undervurdering (1-5 ovenfor) under 6,0 (+/- 2,5 %).