Slik tester vi - Kniver

logo

Vi tester kniver, sakser, bor og skruer for eksempel på det tyske laboratoriet VPA Testing and Certifications GmbH.

 

 

Published: 25 sep, 2023

Når det gjelder kjøkkenkniver, tester vi vanligvis følgende egenskaper: 1. Skarpheten på kniven og holdbarheten på skarpheten (som ny og etter en enkel sliping). 2. Praktiske tester (ved kutting av vanlige matvarer) 3. Stålkvalitet og korrosjonsbestandighet. 4. Holdbarhet mot slag og fall.

Skarphet og slitestyrke
Den første skarpheten til kniven måles ved å la hver kniv kutte tre ganger (tre kuttesykluser) gjennom en stabel med et spesielt testpapir under kontrollerte forhold. Jo flere strimler kniven kan skjære gjennom totalt, jo skarpere er kniven

1.	Hur många pappersremsor klarar skärpan? Foto: Moritz Dornbusch
Hvor mange papirstrimler kan bladet håndtere? Foto: Moritz Dornbusch

Slitestyrken til knivene måles ved å måle hvor dypt knivene klarte å skjære gjennom papphaugen etter totalt seksti såkalte kuttesykluser. Knivene slipes deretter på en enkel knivsliper for forbrukerbruk, hvoretter skarpheten måles på nytt. (Deler av denne målemetoden finnes i standarden EN ISO 8442-5:2004.)

Praktiske prøver
Knivene brukes til å kutte ulike matvarer for å vurdere kraften som trengs, hvor godt kuttet blir, hvor mye maten presses sammen, hvor mye væske som presses ut og hvor mye maten fester seg til kniven. De ulike matvarene som er testet er gressløk, overmodne tomater, kjøtt, myk ost, hard ost, tykke gulrøtter og gresskar.

Stålkvalitet og korrosjonsbestandighet
Hver kniv er festet i en testrigg og bladet bøyes deretter med en kraft på 30 Newton i 10 sekunder i begge retninger etter hverandre. Bladene må ikke vise noen deformasjon på mer enn 3º (Testmetoden er beskrevet i standarden EN ISO 8442-1: 1998.

Kan kniven böjas utan skada? Foto: Moritz Dornbusch
Kan kniven bøyes uten skade? Foto: Moritz Dornbusch
 • Korrosjonstest
  Knivbladene dyppes opp ned i seks timer i en 60 graders saltvannsløsning (1%). (Testmetoden er beskrevet i standarden EN ISO 8442-1: 1998.) Deretter gjør laboratoriet en visuell vurdering av hvordan knivene klarte å motstå rustangrep.
 • Testanordning för mätning av korrosion. Foto: Moritz Dornbusch
  Testanordning for måling av korrosjon. Foto: Moritz Dornbusch

   

 • Hardheten til knivstålet
  Laboratoriet måler også hardheten til stålet. Dette er oppgitt i tabellen, men er ikke inkludert i karaktersettingen.
 • 3.	Konturmätaren bedömer vinkeln och tjockleken av eggen. Foto: Moritz Dornbusch
  Konturmåleren vurderer kantens vinkel og tykkelse. Foto: Moritz Dornbusch

   

Holdbarhet mot slag og fall
Knivene slippes fem ganger fra 1,2 meters høyde ned på et sementgulv på følgende måte: med skaftet rett ned, med baksiden av kniven rett ned, med begge sider av kniven ned. Hver kniv slippes dermed totalt 20 ganger i bakken. (Testmetoden er beskrevet i standarden EN ISO 8442-1:1998.

Falltest från 1,2 meters höjd. Foto: Moritz Dornbusch
Falltest fra 1,2 meters høyde. Foto: Moritz Dornbusch