Slik tester vi - Yogamatter

Testfakta Research tester yogamatter i laboratorietester for sklisikkerhet, trykkfordeling, holdbarhet, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene til kvalitetsseglingen må yogamatten gjennomgående oppnå gode karakterer i alle testområder.

 

Published: 25 sep, 2023

Høye krav må oppfylles til Testfakta kvalitetsstempel. Yogamatten går gjennom en standardisert serie med tester, som inkluderer hovedområdene sklisikkerhet (friksjon), trykkfordeling (hardhet), holdbarhet, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kriteriene for Testfaktas kvalitetsstempel, må yogamatten gjennomgående oppnå gode karakterer i alle testområder, samsvare med informasjonen som er deklarert på produktet og overholde grenseverdien for utslipp og innhold av kjemikalier som er skadelige for helse og miljø. Dette bekrefter Verified Quality & Performance -stempelet at produktet har konsekvent høy kvalitet. For å få en ide om den relative kvaliteten og ytelsen til yogamatten, er den testet og sammenlignet med et utvalgt premiumprodukt i samme kategori. Yogamatter er testet i to kategorier:

Hot Yoga

og

Yoga

Hot yoga matter er matter som absorberer fuktighet spesielt godt. De har et mikrofiber- eller semsket skinnbelegg/overflate laminert til en gummimatte. Belegget er ment å sikre at fuktighet som svette absorberes godt eller at matten kan sprayes før bruk for å gi bedre grep. Mer tradisjonelle matter er laget av et homogent materiale som PVC eller TPE og absorberer ikke fuktighet i samme grad som en varm yogamatte. Laboratorietestene er utført av Swerea IVF-forskningsinstituttet i Mölndal (del av RISE, Sveriges forskningsinstitut). Testene dekker følgende områder:

Forbehandling

Vask og tørking i henhold til SS-EN ISO 6330:2012 standard. Maskinvask ved 30°C etterfulgt av flattørking ved romtemperatur. Termisk aldring i klimakammeret over 14 dager ved en temperatur på 70°C og en relativ fuktighet på 50 %.

Sklimotstand/friksjon

Den såkalte friksjonskoeffisienten måles i henhold til SS-EN 14882:2019 standarden på tørre og våte toppflater samt på tørre bunnflater. En korkkledd trekkkropp på 700 gram trekkes over matten. Kraften som kreves for å bevege kroppen registreres (friksjonskoeffisient). Jo høyere koeffisient, jo bedre sklisikkerhet. Hot yogamatter oppnår betydelig bedre sklisikkerhet på vått underlag. Fukt har ikke samme effekt på mer tradisjonelle yogamatter laget av PVC eller TPE.

Måling av friksjonskoeffisienten (sklimotstand) på våtmatten. Foto: Anna Sigge

Trykkfordeling/hardhet

Evnen til en yogamatte til å fordele trykk gjennom en del av kroppen måles for trykk på et mindre område (tilsvarer kneet eller albuen) og på et større område (tilsvarer baken). Kraften som matten presses sammen med, måles i kilopascal per millimeter. Jo høyere verdi, desto hardere er matten.

Rengjøring

Hvor enkle mattene er å rengjøre testes forskjellig avhengig av type yogamatte. Hot yoga-matter har vanligvis et mikrofiber- eller semsket skinnbelegg/overflate laminert til en gummimatte. Disse mattene er mer elastiske og kan maskinvaskes på 30°C. Mer tradisjonelle matter er vanligvis laget av et homogent materiale som PVC eller TPE og er mindre elastiske, noe som gjør dem mindre egnet for vaskemaskinen. Det som i stedet testes her er hvor enkle de er å tørke, som igjen avhenger i stor grad av strukturen på toppen.

Måling av slagelastisitet ved å slippe en stålkule på matten. Foto: Anna Sigge

Holdbarhet Maskinvask (kun varme yogamatter)

Hot yoga-matter har vanligvis et mikrofiber- eller semsket skinnbelegg/overflate laminert til en gummimatte. Belegget er ment å sikre at fuktighet som svette absorberes godt eller at matten kan sprayes før bruk for å gi bedre grep. Disse mattene er mer elastiske og kan maskinvaskes på 30°C. For å teste beleggets holdbarhet og hvordan det påvirkes av maskinvask, vaskes mattene 10 ganger og undersøkes deretter visuelt.