Slik tester vi - Deodoranter

Applying deodorant. Photo: Shutterstock.
Applying deodorant. Photo: Shutterstock.

Våre tester av deodoranter er utført av det uavhengige laboratoriet SGS Institutt Fresenius i Taunusstein, Tyskland og inkluderer disse delene:

Published: 24 nov, 2023

Laboratorieprøven
Laboratorietestene vurderer den lukthemmende effekten og analyserer tilstedeværelsen og mengden av allergifremkallende duftstoffer.
Antiperspiranteffekten, det vil si hvor godt produktet er til å redusere svetteproduksjonen, blir vanligvis ikke testet fordi svettelukten i seg selv anses å være hovedproblemet.

The scent samples are placed in sealed containers until it is time for the sniff test - Photo SGS Institut Fresenius
Duftprøvene legges i forseglede beholdere til det er tid for snustest - Foto SGS Institut Fresenius

Evnen til å skjule lukten av svette (snifftest)
Frivillige testpersoner (kun kvinner) i alderen 18 til 67 år rekrutteres til testen. Testpersonene har ikke lov til å bruke noen deodorant- eller antiperspirantprodukter i tre dager før testen starter. De får kun vaskes med en parfymefri og pH-nøytral såpe i denne perioden.
24 timer før første sjekk i laboratoriet får ikke testpersonene vaske seg i det hele tatt, og laboratoriets lukteksperter vurderer da intensiteten av svettelukt fra armhulen. Deretter påføres ett av produktene testpersonen og det gjøres en ny vurdering av svettelukt etter ytterligere 24 timer.
Alle produktene er testet av hvert av de 20 forsøkspersonene. Det rapporterte resultatet er et gjennomsnitt på totalt 20 evalueringer per produkt og totalt 160 evalueringer for alle produktene.

The sniff test is performed by an aroma analyst - Photo SGS Institut Fresenius
Snustesten er utført av en aromaanalytiker - Foto SGS Institut Fresenius

Kjemisk analyse av allergener
Laboratoriet foretar en kjemisk analyse av 26 allergifremkallende duftstoffer i produktene som ifølge kosmetikkforskriften skal deklareres på emballasjen dersom de overstiger en konsentrasjon på 0,001 prosent.
Allergene stoffer er definert som stoffer som kan gi opphav til en allergisk reaksjon på huden i form av rødhet, utslett eller eksem.

Allergifremkallende dufter
Allergene parfyme som i henhold til kosmetikkforordningen skal deklareres på emballasjen dersom de overstiger en konsentrasjon på 0,001 prosent:

· Amylcinnamyl alkohol
· Heksylkanel
· Benzylalkohol
· Benzylkanel
· Benzylsalisylat
· Citral
· Kumarin
· Anis alkohol
· Butylfenylmetylpropional
· Limonene
· Linalool
· Farnesol
· Hydroksyisoheksyl 3-cykloheksenkarboksaldehyd
· Amylkanel
· Eugenol
· Geraniol
· Hydroxycitronellal
· Isoeugenol
· Kanel
· Cinnamyl alkohol
· Metyl-2-oktynat
· Evernia furfuracea
· Alfa-isometylionon
· Evernia prunastri
· Majantol