Slik tester vi - Batterier

Photo: Intertek
Photo: Intertek

Testfakta Research tester og sammenligner jevnlig kapasiteten til forskjellige merker av alkaliske batterier. Laboratorietestene ble utført av det svenske tekniske laboratoriet Intertek Semko AB.

 

Testfakta Research Published: 6 nov, 2023

Testmetode

Laboratoriet har testet levetiden til batteriene ved ulike typer bruk som krever ulike mengder batteri. I hver del er 9 batterier fra hver produsent testet. Testene utføres i henhold til standarden IEC 60086-2. Navnet på teststandarden er angitt i parentes for hver applikasjon.

Svært lavt strømforbruk (radio)

Batteriet utlades over fire timer med en konstant motstand på 43 ohm. Batteriet får deretter hvile i 20 timer før det utlades igjen. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,9 V.

Lavt strømforbruk (fjernkontroll)

Batteriet lades ut 15 sekunder per minutt i åtte timer per dag med en motstand på 24 ohm. Batteriet får deretter hvile i 16 timer før det utlades igjen. Testen gjentas til sluttspenningen er 1,0 V. Eksempler på enheter med svært lavt til lavt strømforbruk er klokker, radioer, fjernkontroller, datamus, brannalarm, tastatur.

Lavt til middels strømforbruk (digital lyd)

Batteriet lades ut ved 100 mA i en time per dag. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,9 V.

Middels strømforbruk (motordrevet leketøy)

Batteriet utlades i en time per dag med en motstand på 3,9 ohm. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,8 volt. Eksempler på enheter med lavt til middels strømforbruk er bærbare høyttalere, spillkonsoller, walkie talkies, motoriserte leker.

Høyt strømforbruk (elektrisk tannbørste)

Batteriet utlades ved 500 mA i to minutter hvert 15. minutt. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,8 V. Eksempler på enheter med høyt strømforbruk er elektrisk tannbørste, LED-lommelykt, digitalkamera. Applikasjonene i testen er oppdatert basert på statistikk over husholdningsbruk av ikke-oppladbare AA-batterier. De fleste ikke-oppladbare AA-batterier brukes i enheter med svært lavt til middels forbruk. Enheter med svært høyt forbruk bruker nesten utelukkende spesielle (produsentspesifikke) oppladbare batterier. Tidligere testers applikasjon for svært høyt forbruk er derfor avviklet og erstattet av en mer nyansert, 5-punkts applikasjonsskala fra svært lavt til høyt strømforbruk. Det er viktig at det ikke er for store forskjeller i kapasitet mellom ulike batterier innen samme produsent. De fleste batteridrevne enheter krever flere batterier koblet i serie, og enheten slutter å fungere når det dårligste batteriet dør. Forskjellen i kapasitet mellom batterier innen samme fabrikat er derfor tatt med i vurderingen.