Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Testvinnende lyktene fra Silva og Lumonite. Foto - Rickard Kilström
Testvinnende lyktene fra Silva og Lumonite. Foto - Rickard Kilström

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Published: 8 nov, 2023

Med høsten og vinteren kommer også mørket. Mosjonsløpere, syklister og andre friluftsentusiaster vet hvor viktig det er å ha en god hodelykt. Denne høsten er det dessuten mer aktuelt enn noensinne, når høye strømpriser tvinger idrettsforeninger og kommuner til å redusere tiden med lys i lysløypene.

Testfakta har gitt det akkrediterte laboratoriet LightingLab i Veszprem i Ungarn i oppgave å teste åtte ulike hodelykter under 1000 kroner.

[PDF]

I det første testmomentet ble lyktenes rekkevidde målt, det vil si på hvor lang avstand lykten kan lyse opp en flate. I dette tilfellet med 0,25 lux, noe som tilsvarer lyset ved fullmåne en klar natt, ifølge ANSIs (American National Standards Institute) retningslinjer for å deklarere rekkevidde.

Resultatet viste at mange fabrikanter overdriver rekkevidden, og i enkelte tilfeller kraftig. Jula oppgir for eksempel at deres hodelykt av merket Anslut har en rekkevidde på 400 meter. I laboratoriet oppnår den imidlertid bare mellom 27 og 94 meter, avhengig av zoomens innstilling. Ved ulike bruksområder kan det være praktisk å endre bredden på lyskjeglen. Anslut er den eneste lykten i gruppen som har en zoomfunksjon, noe som gjør det vanskelig å karaktersette helheten.

Andre lykter med smal lyskjegle har mye lengre rekkevidde. Lengst rekkevidde har Ledsavers fra Kjell & Company, som lyser 143 meter med en smal lyskjegle.

–      Vi så svært store forskjeller i lysstyrke og lysfordeling mellom de ulike lyktene. Det man må tenke på, er at de mer lyssterke lyktene med smale og kraftige lysstråler kan blende mye mer enn en lykt med velkonstruert optikk som sprer lyset på en bedre måte, sier testleder Ferenc Szabó på LightingLab.

Bredden og lengden på lyskjeglen er viktige parametere, men blir også noe av et kompromiss. Hvis du ser på litt lengre avstand, ser du ikke hvor du setter føttene i mørket. Flere produsenter har løst dette med doble lamper: en lampe for nærområdet som lyser mer nedover, og en som lyser opp på lengre avstand.

I et annet testmoment ble endringen i lysstyrke under batteritiden målt. Testene viser at de fleste lyktene lyser aller sterkest akkurat når de blir slått på. Deretter avtar effekten raskt for så gradvis å gå ned mot null.

–      Den totale lyseffekten, eller lumen, er høyest like etter at lyktene blir tent. Deretter synker lumen i ulikt tempo avhengig av oppvarmingen av lysdiodene og kvaliteten på batteriet, sier testleder Ferenc Szabó i LightingLab.

Asaklitts lykt hadde et ekstremt effektfall – om enn fra et svært høyt nivå. Etter 30 sekunder ble det målt 1586 lumen, som etter ytterligere ett og et halvt minutt var nede på 504 lumen, to tredjedeler av lysstyrken hadde altså forsvunnet på et par minutter.

En av lyktene som mistet mindre i effekt, var de to testvinnende lyktene fra Silva og Lumonite. Silva klarte å lyse med en stabil lysstyrke i hele fem timer, noe som var klart lengst av alle lyktene. Lumonite hadde svært sterk lysstyrke i drøyt 2 timer.

Andre med sterkere lysstyrke, som Petzl, klarte bare å lyse i cirka en time, og da med ganske stort effektfall i batteritiden.

De som avtjente verneplikten for lenge siden, eller som har brukt gamle dagers hodelykter, husker da synsfeltet i mørke knapt strakk seg lenger enn noen meter.
Hodelyktene i vår test lyser opp et tre meter bredt felt på 10 meters avstand med god lysstyrke. I de fleste tilfeller er lysstyrken på mer enn 15 lux, noe som vanligvis er en form for retningsverdi for lysløyper.

Ferenc Szabó fra LightingLab gir også en advarsel for dem som bruker disse nye, svært lyssterke hodelyktene.

–      De mer lyssterke lyktene med smale og intense lysstråler kan blende bilførere, andre syklister eller fotgjengere og forårsake ulykker.

TABLE OF TEST RESULTS