Laboratorietest av margarin: plantebasert er sunnere og billigere

Some margarines are healthier than others. Photo: Shutterstock.

Plantebasert margarin har den høyeste mengden gunstige flerumettede fettsyrer. De med høy prosentandel melk som base har høyest prosentandel mettet fett. Dessuten koster margariner med mettet fett nesten dobbelt så mye. Dette ifølge Testfaktas laboratorietestresultater.

Published: 23 jan, 2023

– Hvis vi erstatter noe av det mettede fettet med umettet fett, reduseres risikoen for å lide av hjerte- og karsykdommer, forklarer Anna Turesson Wadell, kostholdsveileder og doktorgradsstudent ved Institutt for indremedisin og klinisk ernæring ved Gøteborgs universitet.

Testfakta har analysert innholdet i ni av Sveriges vanligste bordmargariner ved Eurofins laboratorium i Lidköping. Alle testede produkter har et fettinnhold på rundt 70 prosent og er ikke såkalte light-varianter, hvor fettinnholdet ofte er mellom 30 og 40 prosent.

For eksempel har ICAs smør og raps nesten dobbelt så mye mettede fettsyrer (48,5 %) som Becel Gold (25 %). Helvegetabilske Becel og Carlshamn er begge klart lavest når det kommer til mettet fett. Selv når det kommer til transfett, er de melkebaserte produktene betydelig høyere. Bregott med 2,8 prosent transfett kan sammenlignes med for eksempel Flora på 0,2 prosent.

– Transfett bør spises minst mulig, da man har sett en sammenheng mellom høyt inntak og økt risiko for hjerte- og karsykdommer – enda mer enn for mettet fett. Det finnes naturlig i meieriprodukter og kjøtt, men produseres også industrielt som en konsistens- og holdbarhetsingrediens i mat, sier Anna Turesson Wadell.

Forklaringen på forskjellene når det gjelder mettet fett og transfett er at tre av de testede produktene, Carlshamn, Becel ogFlora, bygges opp rundt vegetabilsk fett. Hovedingrediensen deres er rapsolje. Annen bordmargarin har melkefett som hovedingrediens.

Testene analyserte også andelen gunstige omega 3 fettsyrer og omega 6 fettsyrer. Jo flere vegetabilske produkter har høyest andel også her. Becel skiller seg ut med 9,2 prosent Omega 3. Disse produktene inneholder imidlertid de skadelige stoffene glycidylestere og 2- og 3-MCPD-estere, som dannes når vegetabilske oljer varmes opp. Becel og Carlshamns viste de høyeste nivåene, men nivåene ligger godt under grenseverdien. For å komme nær grensen må en person som veier 50 kg spise en kvart kg margarin om dagen, eller ca 26 smørbrød.

I et siste trinn ble saltinnholdet målt, hvor Carlshamn var lavest med 0,7 gram per 100 gram. Ängens Normalsaltat var høyest med 1,9 gram. Gjennom lave nivåer av salt og mettet fett oppfyller både Carlshamn og Becel kriteriene for Livsmedelsverkets nøkkelhullsmerke.

Foruten helseaspektene er prisen et viktig tema. Spesielt nå som prisen på meieriprodukter har økt betydelig det siste året. I denne testen var de plantebaserte margarinene billigere enn de melkebaserte. Billigst var Carlshamn, som koster 55 SEK per kilo, nesten halvparten så mye som dyreste Bregott, til 115 SEK per kilo. En 600 grams boks med Bregott, som for ett år siden kostet i overkant av 40 SEK, er i dag oppe i 68 SEK.

– Vi er godt klar over at kundene reagerer på priser. Men melkeprisen har økt i samme takt. Bregott er noe av et premiumprodukt og det skal 20 liter melk til for å få ett kilo Bregott, forklarer Max Wallenberg, pressesjef i Arla.

Alle testresultater kan leses på testfakta.se