Stora skillnader i effektivitet och säkerhet

Förbränningstoaletterna från Cinderella förbränner avföringen både bäst och säkrast i Testfaktas test. Tre konkurrerande toaletter får mer eller mindre underkänt på säkerhetsdelen. Eld i baken får en bokstavlig innebörd.

Published: 27 jun, 2016
Läs senare

 

Den elektriska förbränningstoaletten är ett allt vanligare alternativ till sommarstugeägarens traditionella utedass och andra system som bygger på biologisk nedbrytning. Förbränningstoaletten behöver ingen vattentillförsel. Hela idén bygger på att urin och fekalier förbränns till aska under hög temperatur, cirka 600 °C. Askan, som är helt luktfri, samlas i en behållare och kan med fördel tömmas i trädgården där den fungerar som gödningsmedel. thumbnail of Grafik_Eltoa_vect(140428) Testfakta Research har på uppdrag av Fritidstoa låtit genomföra ett jämförande laboratorietest av elektriska förbränningstoaletter. Syftet med testet är att jämföra användarvänlighet, prestanda och säkerhet för Fritidstoas modell Cinderella Comfort med de tre konkurrerande fabrikaten på den svenska marknaden. Laboratorietestet har utförts av SMP Svensk Maskinprovning i Skånska Alnarp och omfattar momenten: hanterbarhet, prestanda och säkerhet. Under momentet hanterbarhet har laboratoriet bland annat bedömt tillverkarnas instruktioner för installationen, applicering av toalettpåsen och hur lätt det är att kommat åt och tömma askpottan. Enligt laboratoriet bör man anlita en fackman vid installationen om man själv inte är ”väldigt händig”. Bengt-Göran Pripp är provningstekniker på SMP i Alnarp och har arbetat med testet. – Själva toaletten är enkel att koppla in. Det krävs bara en jordad stickkontakt för att den ska fungera. Och sätter man den i ett gammalt utedass klarar förmodligen de flesta att såga upp hål för skorsten och ventilation. Men ska den stå i utrymmen som kräver ingrepp i isolerade väggar eller tak blir det förstås besvärligare. Då kan det vara enklare att kalla in någon som har rätt verktyg.

Foto:

Installation av toaletterna. Foto: Anna Sigge

I prestandamomentet har laboratoriet jämfört toaletternas förmåga att effektivt förbränna fekalier och urin genom att simulera mer eller mindre krävande användarsituationer. I testet har man simulerat allt från kallstart till en simulerad toalettkö med upp till sex personer. Testet visade att Cinderella-toaletten hade den klart effektivaste förbränningen. Flera av toaletterna i testet hade problem med förbränningen i de mer krävande momenten där Cinderella inte lämnade några obrända rester. Energiåtgången för en ”spolning” ligger i genomsnitt på cirka 1,5 kWh. Vad man dock ska vara medveten om är att toaletterna suger rejält med luft vid förbränningen, vilket kan påverka inomhusklimatet. Det som skiljer Cinderella Comfort från övriga toaletter är att den tar luften från utsidan och har därigenom ingen påverkan på inomhusklimatet. I utvärderingen av säkerheten konstaterade laboratoriet ett antal mer eller mindre anmärkningsvärda brister för alla toaletterna i testet. Den allvarligaste anmärkningen får toaletterna från Toamoa, Separett och Incinolet. Dessa toaletter har en teknisk lösning som gör det möjligt att spola medan man sitter på toaletten. Vid spolningen öppnas förbränningsluckan vilket medför en risk att komma i kontakt med öppen låga och en ”teoretisk” risk för att komma i kontakt med upphettade komponenter. Samma tre toaletter saknar även en spärrfunktion som förhindrar att förbränningsprocessen startar om askapottan inte är installerad.

Foto:

Mätning av temperatur kring askpottan. Foto: Anna Sigge

Trots de konstaterade säkerhetsbristerna lever samtliga toaletter upp till kravet på CE-märkning. Den fråga man ställer sig som konsument är hur pålitlig CE-märkningen egentligen. Bengt-Göran Pripp på SMP uttrycker sig diplomatiskt: – Det är inte vår sak att kommentera CE-märkningen. Det är tillverkarnas ansvar. Vårt uppdrag är att granska toaletterna utifrån ett slags standard. Då har vi också sett de här riskerna. Det är klart att de blir mindre om alla följer instruktionerna, samtidigt kan man inte bortse från att en öppen förbränningskammare innebär en risk för den som till exempel bär ett eldfängt klädesplagg. Testfakta Research 23 april 2014

Foto:

Utvärdering av signalsystem. Foto: Anna Sigge