Sådan tester vi - løbesko

logo
Measuring compression

Det seneste test af løbesko blev udført af Institut for Sport og Bevægelsesvidenskab ved Universitetet i Duisburg-Essen i Tyskland på vegne af Testfakta.

 

 

Published: 4 apr, 2023

Formålet med undersøgelsen var at teste og evaluere skoenes materiale og konstruktion, biomekaniske egenskaber og generelle løbeegenskaber.

Testen omfattede følgende parametre:

  • Energiafkast (rebound)
  • Polstring (inklusive kompression og deformation)
  • Løbende egenskaber

Energiafkast
Energiafkast - det vil sige en skos kapacitet til at generere rebound efter at have ramt jorden - blev vurderet i hældelen af ​​skoen. Målingen er udført ved hjælp af en speciel slaganordning, der afgiver en vægt på 8,4 kg mod en lille trykplade, der hviler på indersiden af ​​skoen. Et måleinstrument registrerer kraften eller energien i rebound, udtrykt i procent. Et energiafkast på 50 % betyder, at skoen returnerer halvdelen af ​​den kraft, den modtager ved at ramme jorden ('jordreaktionskraften'). Der blev foretaget i alt 30 mål for hver skomodel: for tre skostørrelser var der fem målelementer på hver sko, højre og venstre.

Polstring
Dette blev testet på to måder:

Skoens kapacitet til at afbøde stødet ved at ramme jorden blev målt ved hjælp af et panel af løbere på et løbebånd, udstyret med sensorer, der måler trykkraften af ​​fodslaget. Elleve løbere med en gennemsnitsvægt på 64 kg og en gennemsnitlig højde på 169 cm løb fem gange, med en kontrolleret hastighed (12 km/t), iført hvert par sko i udvalget. Dæmpningskapacitet, udtrykt som kropsvægt pr. sekund, blev beregnet individuelt baseret på løberens vægt: Jo lavere værdi, jo bedre dæmpningskapacitet. Kropsvægt pr. sekund er, hvad pladen måler - jo mere skoen dæmper (absorberer) stødet, jo lavere er kropsvægten pr. sekund, der når pladen.

Skoens støddæmpningsmateriale blev også testet ved at måle, hvor meget af deres hælsektion, der var komprimeret eller deformeret - det vil sige graden af ​​komprimering af materialet, når det rammer jorden. Denne måling blev udført med det samme udstyr, som registrerede skoenes energiafkast. En speciel slaganordning på 8,4 kg blev udløst mod en lille trykplade, der hvilede mod indersiden af ​​skoen, og et måleinstrument registrerede, hvor meget (i mm) skoen blev trykket sammen ved stød. I alt blev der taget 30 mål for hver skomodel: fem mål på både højre og venstre sko, i tre skostørrelser.


Højere kompression bidrager til bedre støddæmpning, da materialet kan absorbere mere af stødet end en sko, der ikke komprimerer så meget.

Løbekvaliteter
Elleve erfarne løbere (kvinder i gennemsnit 23 år, vejer 64 kg og 169 cm høje) testløb de forskellige sko på en løbebane og en grussti.

Alle 11 løbere testede alle otte skomodeller. Efter hvert løb blev de bedt om at udfylde et spørgeskema med ti spørgsmål om deres opfattelse af skoenes generelle løbeegenskaber, stabilitet og dæmpning.

Fortolkning og vurdering af resultater
Resultaterne af de forskellige komponenttest blev fortolket og bedømt i samråd med det laboratorium, der udførte dem. De forskellige testede parametre blev vægtet som følger for at give en samlet vurdering:

  • Rebound: 20 %
  • Polstring: 30%
  • Løbeegenskaber: 50 %