Sådan tester vi - Hundemad

We test for the nutritional quality in dog food. Photo: Johanna Ronquist.

Vores test af hundefoder udføres af det uafhængige laboratorium for analyse af fødevarer og foder, Eurofins Food & Feed Testing Sweden.

Published: 29 nov, 2023

Laboratoriets analyse omfatter følgende hovedparametre:

  • Energiindhold
  • Fedtsyresammensætning
  • Kulhydrater
  • Mineraler
  • Vitaminer
  • Pesticider

Energiindhold
Foderets samlede energiindhold og fordelingen mellem fedt, protein og kulhydrater. Det er vigtigt, at foderet holder et højt energiniveau, og at fordelingen mellem de forskellige energikilder er rigtig for hunden.

Fedtsyresammensætning
Fedt har flere vigtige funktioner. Udover at være en effektiv energikilde er fedt vigtigt for hud og pels, men også for hjernens udvikling. Fedt består af forskellige typer fedtsyrer, hvoraf nogle er vigtigere for hundens sundhed end andre. Nogle fedtsyrer skal tilføres gennem foderet og omtales derfor som essentielle. Udover det totale fedtindhold analyseres foderets fedtsyresammensætning.

Kulhydrater
Kulhydrater er en mindre vigtig energikilde for hunden. Kulhydraternes funktion er frem for alt at danne blodsukker, noget som dyret også kan producere af fedtet i foderet. Kulhydrater består af sukker, stivelse og kostfibre. For stor andel af kulhydrater og især kostfibre kan give diarré og have betydning for dyrets næringsstofoptagelse.

Mineraler
Mineraler som calcium, fosfor, selen, natrium og jod opfylder flere vigtige funktioner i foderet. De fremmer blandt andet opbygningen af ​​knoglestrukturen og dannelsen af ​​hud og pels.

Calcium: frem for alt vigtigt for at opbygge og vedligeholde knogler og tænder, men muskler og nerver har også brug for calcium. Calcium påvirker også, hvordan hunden kan optage andre mineraler og vitaminer, hvor et for højt kalkindtag kan have en negativ indflydelse på optagelsen.

Fosfor: virker sammen med calcium og er et vigtigt mineral til opbygning af muskler og til aktivering af visse vitaminer. Det er vigtigt, at foderet indeholder den rigtige mængde af både calcium og fosfor, men også at balancen mellem disse to mineraler er korrekt. Det er en forudsætning for harmonisk vækst og velfungerende organer. For meget fosfor eller et skævt forhold mellem calcium og fosfor kan for eksempel føre til knogleskørhed.

Selen: er et mineral og en antioxidant. Selen beskytter blandt andet kroppens celler, og sammen med E-vitamin har Selen en vigtig funktion i immunforsvaret og nedsætter risikoen for kræft.

Vitaminer
Ligesom mineraler opfylder vitaminer flere vigtige funktioner i foderet. Udover at fungere som antioxidanter fremmer de blandt andet stofskiftet og dannelsen af ​​vigtige fedtsyrer.

Vitamin A: er et fedtopløseligt vitamin, som blandt andet er vigtigt for immunforsvaret, synet, hørelsen samt hud og pels.

D-vitamin: er et fedtopløseligt vitamin, hvis hovedopgave er at sikre kroppens optagelse af calcium og fosfor. D-vitamin er med andre ord vigtigt for dyrets knogler, tænder, muskler og nerver.

Pesticider og tungmetaller
Pesticider bruges til at beskytte planter og planteprodukter mod skadedyr, ukrudt og skimmelsvamp. Rester af pesticider og tungmetaller kan findes i foderet og i højere koncentrationer kan disse give forgiftninger og andre sundhedsproblemer for hunden. Analysen omfatter arsen og bly. Analysen viste ingen forhøjede værdier for bly eller arsen for nogen af ​​foderstofferne.