Sådan tester vi - Deodoranter

Applying deodorant. Photo: Shutterstock.
Applying deodorant. Photo: Shutterstock.

Vores test af deodoranter udføres af det uafhængige laboratorium SGS Institut Fresenius i Taunusstein, Tyskland og omfatter disse dele:

Published: 24 nov, 2023

Laboratorietesten
Laboratorietestene vurderer den lugthæmmende effekt og analyserer tilstedeværelsen og mængden af ​​allergifremkaldende dufte.
Den antiperspiranteffekt, altså hvor godt produktet er til at reducere svedproduktionen, testes normalt ikke, fordi svedlugten i sig selv anses for at være det primære problem.

The scent samples are placed in sealed containers until it is time for the sniff test - Photo SGS Institut Fresenius
Duftprøverne placeres i forseglede beholdere, indtil det er tid til sniffestesten - Foto SGS Institut Fresenius

Evnen til at skjule lugten af ​​sved (sniff test)
Frivillige testpersoner (kun kvinder) i alderen fra 18 til 67 år rekrutteres til testen. Testpersonerne må ikke bruge nogen deodorant- eller antiperspirantprodukter i tre dage før testen starter. De må kun vaskes med en parfumefri og pH-neutral sæbe i denne periode.
24 timer før første kontrol i laboratoriet må testpersonerne slet ikke vaske sig, og laboratoriets lugteksperter vurderer herefter intensiteten af ​​svedlugt fra armhulen. Herefter påføres et af produkterne på testpersonen, og der foretages en ny vurdering af svedlugt efter yderligere 24 timer.
Alle produkter er testet af hver af de 20 forsøgspersoner. Det rapporterede resultat er et gennemsnit på i alt 20 evalueringer pr. produkt og i alt 160 evalueringer for alle produkter.

The sniff test is performed by an aroma analyst - Photo SGS Institut Fresenius
Sniftesten udføres af en aromaanalytiker - Foto SGS Institut Fresenius

Kemisk analyse af allergener
Laboratoriet foretager en kemisk analyse af 26 allergifremkaldende dufte i produkterne, som ifølge kosmetikforordningen skal deklareres på emballagen, hvis de overstiger en koncentration på 0,001 procent.
Allergifremkaldende stoffer defineres som stoffer, der kan give anledning til en allergisk reaktion på huden i form af rødme, udslæt eller eksem.

Allergifremkaldende dufte
Allergene parfumestoffer, som ifølge kosmetikforordningen skal deklareres på emballagen, hvis de overstiger en koncentration på 0,001 procent:

· Amylcinnamyl alkohol
· Hexyl cinnamal
· Benzylalkohol
· Benzylkanel
· Benzylsalicylat
· Citral
· Kumarin
· Anis alkohol
· Butylphenyl methylpropional
· Limonen
· Linalool
· Farnesol
· Hydroxyisohexyl 3-cyclohexencarboxaldehyd
· Amyl cinnamal
· Eugenol
· Geraniol
· Hydroxycitronellal
· Isoeugenol
· Kanel
· Cinnamyl alkohol
· Methyl-2-octynat
· Evernia furfuracea
· Alfa-isomethylionon
· Evernia  prunastri
· Majantol