Laboratorietest af margariner: plantebaseret er sundere og billigere

Some margarines are healthier than others. Photo: Shutterstock.

Plantebaseret margarine har den højeste mængde gavnlige flerumættede fedtsyrer. Dem med en høj procentdel af mælk som base har den højeste procentdel af mættet fedt. Også margariner med mættet fedt koster næsten dobbelt så meget. Dette ifølge Testfaktas laboratorietestresultater.

Published: 24 jan, 2023

– Hvis vi erstatter noget af det mættede fedt med umættet fedt, mindskes risikoen for at lide af hjertekarsygdomme, siger Anna Turesson Wadell, diætist og ph.d.-studerende ved Institut for Intern Medicin og Klinisk Ernæring ved Göteborgs Universitet.

Testfakta har analyseret indholdet af ni af Sveriges mest almindelige margariner på Eurofins laboratorium i Lidköping. Alle testede produkter har et fedtindhold på omkring 70 procent og er ikke såkaldte light-varianter, hvor fedtindholdet ofte ligger mellem 30 og 40 procent.

For eksempel har ICAs smør og raps næsten dobbelt så mange mættede fedtsyrer (48,5 %) som Becel Gold (25 %). De helt vegetabilske Becel og Carlshamn er begge klart lavest, når det kommer til mættet fedt. Selv når det kommer til transfedt, er de mælkebaserede produkter markant højere. Bregott med 2,8 procent transfedt kan sammenlignes med for eksempel Flora på 0,2 procent.

– Transfedtsyrer bør spises så lidt som muligt, da man har set en sammenhæng mellem højt indtag og øget risiko for hjerte-kar-sygdomme - i endnu højere grad end for mættet fedt. Det findes naturligt i mejeriprodukter og kød, men produceres også industrielt som en konsistens- og holdbarhedsingrediens i fødevarer, siger Anna Turesson Wadell.

Forklaringen på forskellene i forhold til mættet fedt og transfedt er, at tre af de testede produkter, Carlshamn, Becel og Flora, er bygget op omkring vegetabilsk fedt. Deres hovedingrediens er rapsolie. Anden bordmargarine har mælkefedt som hovedingrediens.

Testene analyserede også andelen af ​​gavnlige omega 3 fedtsyrer og omega 6 fedtsyrer. De flere vegetabilske produkter har også den højeste andel her. Becel skiller sig ud med 9,2 procent Omega 3. Disse produkter indeholder dog de skadelige stoffer glycidylestere og 2- og 3-MCPD-estere, som dannes ved opvarmning af vegetabilske olier. Becel og Carlshamns viste de højeste niveauer, men niveauerne ligger et godt stykke under grænseværdien. For at komme tæt på grænsen skal en person, der vejer 50 kg, spise et kvart kg margarine om dagen, eller cirka 26 sandwich.

I et sidste trin blev saltindholdet målt, hvor Carlshamn var lavest med 0,7 gram pr. 100 gram. Ängens Normalsaltat var højest med 1,9 gram. Gennem lave niveauer af salt og mættet fedt opfylder både Carlshamn og Becel kriterierne for Fødevarestyrelsens nøglehulsmærke.

Udover sundhedsaspekterne er prisen et vigtigt spørgsmål. Især nu hvor prisen på mejeriprodukter er steget markant det seneste år. I denne test var de plantebaserede margariner billigere end de mælkebaserede. Billigst var Carlshamn, som koster 55 SEK per kilo, næsten halvt så meget som den dyreste Bregott, til 115 SEK per kilo. En 600 grams kasse Bregott, som for et år siden kostede godt 40 SEK, er i dag oppe på 68 SEK.

– Vi er godt klar over, at kunderne reagerer på priser. Men prisen på mælk er steget i samme takt. Bregott er noget af et premiumprodukt, og det kræver 20 liter mælk at få et kilo Bregott, forklarer Max Wallenberg, pressechef i Arla.

Alle testresultater kan læses på testfakta.se