"Etablerte merkevarer må fokusere hardere på å kommunisere kvalitet i tøffe tider"

Klaus Hahn, CEO Testfakta Research Nordic.

Dårligere økonomiske tider gjør at konkurransen fra private merker øker – og at etablerte merkevarer må fokusere stadig hardere på kvalitet. Og kommuniser det. Av Klaus Hahn, administrerende direktør i Testfakta Research Nordic.

Published: 5 sep, 2022

Pandemien sorterte mange bransjer i vinnere og tapere. På noen måter rammer den stigende inflasjonen mer rettferdig: det gjør alle til tapere. Til syvende og sist rammes som vanlig forbrukere og private husholdninger hardest, da de blir tvunget til å holde på kronene sine.

I et kortere perspektiv betyr dette at «slitasje- og kastproduktet» ikke lenger får plass i handlekurven. I et lengre perspektiv venter en strategisk endring hvor etablerte aktører som ønsker å ta markedsandeler og øke marginene vil satse enda harderepå egen hånd merkevarer, private merker.

Potensialet for private merker er også flott på det svenske markedet. Vi er nær Europas jumbo plassering. I England er for eksempel markedsandelen for private merker er over 50 prosent, mens tilsvarende tall er 20 prosent i Sverige.

Det har allerede skjedd en endring i synet på private merker blant svenske forbrukere. Forbrukerundersøkelser og salgstall bekrefter det private merker er ikke lenger sett på som "billige kopier av kjente merker". Det styrker også private merker produsenter i deres fortsatte satsing på å utvide sitt sortiment og teste nye segmenter. Det åpner også for nytt private label konsepter som ikke bare kopierer markedslederen og fokuserer på pris.

For etablerte merkevarer som nå utfordres av et raskt voksende marked for private merker, blir det viktigere enn noen gang å kommunisere kvalitet som omsetter seg til og befester langsiktig merkelojalitet.

Det er heller ingen tvil om at kvalitet lønner seg. Våre undersøkelser og laboratorietester viser at forbrukernes kjøpsvilje øker med tosifret når kvaliteten sikres av en troverdig og uavhengig tredjepart.

Det gælder også, når vi laver benchmarkundersøgelser, hvor en blanding af kendte brands bliver sat op imodprivat label Produkter. Private labels der kan konkurrere med både pris og kvalitet vil være en dobbelt vinder i forbrugerens øjne. Af samme grund bliver kvalitet også stadig vigtigere for majorenprivat label producenter.

For traditionelle brands, der står over for hårdere konkurrence, er alt dette et klart signal om, at du skal blive endnu bedre til at kommunikere egenskaber, der måles i forhold til kvalitet og bæredygtighed.

Værre tider betyder ikke kun, at forbrugerne holder mere fast i deres øre, de vurderer også mere og mere omhyggeligt, hvad de får for pengene.

Klaus Hahn, administrerende direktør i Testfakta Research Nordic