Varme fødder med fare for overophedning

The sock is put to the test in a climate chamber with a temperature of -10°C Photo: PZT
Breathability is analyzed by measuring water vapor absorption Photo: PZT
30,000 revolutions of abrasion is performed on samples from the sock heel and foot pad Photo: PZT
The temperature is measured with a thermal camera Photo: PZT
Then the abrasion is checked and how wear-resistant the sock is Photo: PZT

Testfaktas laboratorietest af elektrisk opvarmede sokker viser store forskelle både i pris og kvalitet og ydeevne. Nogle bliver endda så varme, at man risikerer at brænde sig, hvis man ikke er forsigtig. Men testen viser også, at det er muligt at finde en god sok til en rimelig pris.

Published: 30 jan, 2024

Årets strenge vinter er en påmindelse om, hvor vigtigt det er at beskytte sig mod kulde. I medierne får vi blandt andet tips om, hvordan tidlige tegn på forfrysninger viser sig, alt fra hvide næsetipper til ømme tæer. Elektrisk opvarmede sokker er en velkommen innovation for den, der skal sidde stille i timer under en jagt eller tage på lange skiture.

Den elektrisk opvarmede sokks grundkonstruktion er baseret på indsyede varmetråder, der drives af batterier. Batteriet kan holde fødderne varme i flere timer, før det skal lades op igen.

Temperaturen reguleres enten på batteriet eller via en app på mobilen. Maksimaltemperaturen bør normalt kun bruges i nogle få minutter lige inden man går ud i kulden. På nogle mærker stiger temperaturen også meget hurtigt til et ubehageligt højt niveau, med risiko for at brænde sig, hvis man ikke er forsigtig.

Testfakta har ladet laboratorieteste otte mærker af elektrisk opvarmede sokker foretage ved det uafhængige laboratorium PZT i Wilhelmshaven, Tyskland. Priserne varierer fra 499 til 3 499 kroner.

[PDF]

Varmekapaciteten, eller evnen til at holde fødderne varme ved strengere kulde, vejer naturligvis mest. I testen måles, hvor godt sokken kan holde fødderne varme ved en temperatur på -10°C. De bedste sokker formåede at bremse temperaturfaldet i løbet af en time med 12–13°C, sammenlignet med temperaturfald på over 20°C for den dårligste.

Der er ingen tvivl om, at en elektrisk sok gør stor forskel sammenlignet med den traditionelle uldsok, understreger testleder Thorsten Kutzner ved laboratoriet PZT.

– Alle elektriske sokker i testen gør fødderne markant varmere. Derefter er det altid svært at vurdere den bidragende effekt af øget blodcirkulation, som opstår, når kroppen er i bevægelse.

Mange svenskere har denne vinter oplevet lange perioder med streng kulde og en temperatur, der klart er under testens -10°C i klimakammeret.

– Ja, og det ville være interessant at foretage en udvidet praktisk test, som viser, hvordan varmen fordeles i fødderne under virkelige belastninger. Man kan formode, at sokkerne, der kun har en varmetråd, da har sværere ved at fordele varmen jævnt, siger Thorsten Kutzner.

For at vurdere sokkernes holdbarhed blev der udsat prøver fra hælen og fodsålen for 30 000 omgange slid. En krævende og afgørende test, hvor flere af sokkerne fik meget at bære. Mest modstandsdygtig over for slid var sokken fra Seger, som også får testens næsthøjeste samlede karakter.

Alle sokkerne klarede tre vask i maskine uden problemer, men det er vigtigt at understrege, at sokkerne skal hænges til tørre og ikke tørretumbles – det kan beskadige varmetrådene.

At sokkerne ånder er vigtigt for komforten, men hvis støvlerne eller skoene ikke ånder, spiller det måske ikke så stor rolle. En anden komfortaspekt er kompressionen, det vil sige, hvor stramt de sidder omkring læggene. Her var der store forskelle mellem de forskellige mærker, og derfor er det vigtigt at prøve sokken før købet, så det føles godt.

Hvad kan man så konkludere fra vores test – hvilken sok bør man vælge? Det afhænger selvfølgelig meget af, hvordan de skal bruges, mener Thorsten Kutzner.

– For elgjægeren, der skal sidde stille på post, er varmeevnen den vigtigste parameter, mens det for skiløberen kan være vigtigere med muligheden for at regulere temperaturen og at sokken ånder godt.

Nogle modeller viste meget høje maksimumstemperaturer, burde der være tydeligere advarsler?

– En af modellerne ligger på et kritisk niveau. Samtidig understreger producenten tydeligt, at man kun skal bruge maksimal effekt i nogle få minutter netop for at undgå at brænde sig, siger Thorsten Kutzner.

Samlet set får Alpenheat bedst resultat i vores test. Testens dyreste sok fra Therm-Ic får ikke så meget højere samlet karakter end den billigste fra INF - som tager sidstepladsen.

Fakta om testen

Testfakta's nyhedsbureau har på vegne af de nordiske medier fået laboratoriet til at teste et udvalg af elektrisk opvarmede sokker. Testene blev udført af det uafhængige laboratorium PZT i Tyskland. Testen omfattede de vigtigste parametre for varmekapacitet, åndbarhed, batterikapacitet, kompression, slidstyrke og holdbarhed ved vask.

Følgende sokker blev testet:

  • Therm-ic - Ultra Warm Comfort Socks
  • Seger – Seger Heat Mid
  • Lenz – Heat Sock 4.1 Toe Cap
  • Avignon – 1416 Heat Surround Toe
  • Alpenheat – Fire Wool Sock
  • INF - Batteridrevne sokker
  • Zalea – Driven by heat
  • Hotronic – Heat Socks XLP 1P Surround comfort

Laboratorietest

Varmekapacitet I første fase måles sokkens evne til at varme forskellige områder af foden. Foden opvarmes med sokken indstillet til maksimal effekt, og der foretages målinger med et termisk kamera på ydersiden, undersiden og oversiden af foden. For hvert område noteres den gennemsnitlige temperatur og den maksimale temperatur inden for måleområdet.

For at teste og vurdere sokkens evne til at holde foden varm i længere tid under koldere forhold, placeres sokken på en fod fyldt med aluminiumsgranulater. Foden opvarmes i fem minutter ved maksimal effekt. Umiddelbart efter påsættes en sko på foden, som placeres i en klimakammer med en temperatur på -10°C. Sokken indstilles til medium-høj effekt (anden højeste indstilling), og sensorer i aluminiumsgranulaterne registrerer temperaturfaldet over 60 minutter.

Åndbarhed

Sokkens evne til at frigive vanddamp (fugt lignende fodsved) måles i henhold til standardmetoden EN ISO 14268.

Kompresjon

Sokken placeres på en medicinsk dukke. Trykket mod dukkens læg måles ved omkredsen på 23 og 36 cm. Jo højere tryk, jo bedre kompression giver sokken.

Slidstyrke

Prøver fra sokkens hæl og bold blev udsat for 30.000 omgange slid i henhold til standardmetoden EN ISO 12947-2. Efter slidtage er fuldført, noteres slidet på prøverne.

Påvirkning af vask

Sokken placeres i en vaskepose og vaskes tre gange i en vaskemaskine ved 30 grader. Efter tørring (lufttørring) vurderes påvirkningen på tekstilerne og eventuelle påvirkninger på sokkens funktion.

Batterikapacitet

Batterikapaciteten måles for højre og venstre sok ved middelhøj effekt (anden højeste indstilling). Inden målingerne er batterierne fuldt opladede og aflades fuldstændigt to gange.

Fortolkning og vurdering Resultaterne fra laboratorietesten fortolkes og vurderes i samråd med det udførende laboratorium. Vurderingen foretages på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er bedst. Vurderinger under 6 gives kun, hvis resultaterne betragtes som dårlige eller betydeligt dårligere end andre produkter i testen.

I den samlede vurdering blev hovedelementerne i testen givet følgende vægte:

  • Varmekapacitet 40%
  • Batterikapacitet 20%
  • Kvalitet & holdbarhed 25%
  • Åndbarhed 10%
  • Kompresjon 5%

TABLE OF TEST RESULTS