Varme føtter med fare for overoppheting

The sock is put to the test in a climate chamber with a temperature of -10°C Photo: PZT
Breathability is analyzed by measuring water vapor absorption Photo: PZT
30,000 revolutions of abrasion is performed on samples from the sock heel and foot pad Photo: PZT
The temperature is measured with a thermal camera Photo: PZT
Then the abrasion is checked and how wear-resistant the sock is Photo: PZT

Testfaktas laboratorietest av elektrisk oppvarmede sokker viser store forskjeller både i pris og kvalitet og ytelse. Noen blir til og med så varme at man risikerer å brenne seg hvis man ikke er forsiktig. Men testen viser også at det er mulig å finne en god sokk til en rimelig pris.

Published: 30 jan, 2024

Årets strenge vinter er en påminnelse om hvor viktig det er å beskytte seg mot kulde. I mediene får vi blant annet tips om hvordan tidlige tegn på frostskader viser seg, alt fra hvite neseender til ømme tær. Elektrisk oppvarmede sokker er en velkommen innovasjon for den som skal sitte stille i timer under en jakttur eller dra ut på lange skiturer.

Den elektrisk oppvarmede sokkens grunnkonstruksjon er basert på innfødte varmetråder som drives av batterier. Batteriet kan holde føttene varme i flere timer før det må lades på nytt.

Temperaturen reguleres enten på batteriet eller via en app på mobilen. Maksimaltemperaturen skal vanligvis bare brukes i noen få minutter rett før man går ut i kulden. På noen merker stiger også temperaturen veldig raskt til en ubehagelig høy nivå, med risiko for å brenne seg hvis man ikke er forsiktig.

Testfakta har latt laboratorieteste åtte merker av elektrisk oppvarmede sokker ved det uavhengige laboratoriet PZT i Wilhelmshaven, Tyskland. Prisene varierer fra 499 til 3 499 kroner.

[PDF]

Varmekapasiteten, eller evnen til å holde foten varm ved strengere kulde, veier selvfølgelig tyngst. I testen måles hvor godt sokken klarer å holde foten varm ved en temperatur på -10°C. De beste sokkene klarte å bremse temperaturfallet i løpet av en time med 12–13°C, sammenlignet med temperaturfall på over 20°C for den dårligste.

Det er ingen tvil om at en elektrisk sokk utgjør stor forskjell sammenlignet med den tradisjonelle ullsokken, understreker testleder Thorsten Kutzner ved laboratoriet PZT.

– Alle elektriske sokker i testen gjør foten klart varmere. Deretter er det alltid vanskelig å vurdere den bidragende effekten av økt blodsirkulasjon som oppstår når kroppen er i bevegelse.

Mange svensker har denne vinteren opplevd lange perioder med streng kulde og en temperatur som klart er under testens -10°C i klimakammeret.

– Ja, og det ville være interessant å gjøre en utvidet praktisk test som viser hvordan varmen fordeles i foten under virkelige påkjenninger. Man kan mistenke at sokkene som bare har en varmetråd da får vanskeligere for å fordele varmen jevnt, sier Thorsten Kutzner.

For å vurdere sokkenes holdbarhet ble prøver fra hælen og fotballen utsatt for 30 000 runder med slitasje. En krevende og avslørende test der flere av sokkene fikk mye å tåle. Mest motstandsdyktig mot slitasje var sokken fra Seger, som også får testens nest høyeste samlede karakter.

Alle sokkene klarte tre vasker i maskin uten problem, men det er viktig å understreke at sokkene må henges til tørk og ikke tørketromles – det kan skade varmetrådene.

At sokkene puster er viktig for komforten, men hvis støvlene eller skoene ikke puster, spiller det kanskje ikke så stor rolle. En annen komfortaspekt er kompresjonen, det vil si hvor stramt de sitter rundt leggene. Her var det store forskjeller mellom de ulike merkene, og derfor er det viktig å prøve sokken før kjøpet så det føles bra.

Hva kan man da konkludere med fra vår test – hvilken sokk bør man velge? Det avhenger selvfølgelig mye av hvordan de skal brukes, mener Thorsten Kutzner.

– For elgjegeren som skal sitte stille på post er varmeevnen den viktigste parameteren, mens for skiløperen kan det være viktigere med muligheten til å regulere temperaturen og at sokken puster godt.

Noen modeller viste veldig høye maksimumstemperaturer, burde det være tydeligere advarsler?

– En av modellene ligger på et kritisk nivå. Samtidig understreker produsenten tydelig at man bare skal bruke maksimal effekt i noen få minutter nettopp for å unngå å brenne seg, sier Thorsten Kutzner.

Samlet sett får Alpenheat best resultat i vår test. Testens dyreste sokk fra Therm-Ic får ikke så mye høyere samlet karakter enn den billigste fra INF - som tar sisteplassen.

FAKTA OM TESTEN

Testfaktas nyhetsbyrå har, på vegne av nordisk media, fått laboratoriet til å teste et utvalg av elektrisk oppvarmede sokker. Testene ble utført av det uavhengige laboratoriet PZT i Tyskland. Testen omfattet hovedparametrene varmekapasitet, pusteevne, batterikapasitet, kompresjon, motstand mot slitasje og holdbarhet ved vasking.

Følgende sokker har blitt testet:

  • Therm-ic - Ultra Warm Comfort Socks
  • Seger – Seger Heat Mid
  • Lenz – Heat Sock 4.1 Toe Cap
  • Avignon – 1416 Heat Surround Toe
  • Alpenheat – Fire Wool Sock
  • INF - Battery-heated socks
  • Zalea – Driven by heat
  • Hotronic – Heat Socks XLP 1P Surround comfort

Varmekapasitet
I første fase måles sokkens evne til å varme ulike områder av foten. Foten varmes opp med sokken innstilt på maksimal effekt, og målinger utføres med et termisk kamera på utsiden, undersiden og oversiden av foten. For hvert område merkes gjennomsnittstemperaturen og maksimumstemperaturen innenfor måleområdet.

For å teste og vurdere sokkens evne til å holde foten varm over en lengre periode i kaldere forhold, plasseres sokken på en fot fylt med aluminiumgranulater. Foten varmes opp i fem minutter på maksimal effekt. Umiddelbart etterpå settes en sko på foten, som plasseres i et klimakammer med en temperatur på -10°C. Sokken er innstilt på middels høy effekt (nest høyeste innstilling), og sensorer i aluminiumgranulatene registrerer temperaturnedgangen over 60 minutter.

Pusteevne Sokkens evne til å frigjøre vanndamp (fuktighet lignende fotsvette) måles i henhold til standardmetoden EN ISO 14268.

Kompresjon
Sokken plasseres på en medisinsk dukke. Trykket mot dukkens legg måles ved omkretsen på 23 og 36 cm. Jo høyere trykk, jo bedre kompresjon gir sokken.

Motstand mot slitasje
Prøver fra sokkens hæl og fotball blir utsatt for 30 000 runder med slitasje i henhold til standardmetoden EN ISO 12947-2. Etter at slitasjen er fullført, merkes slitasjen på prøvene.

Påvirkning av vasking
Sokken plasseres i en vaskepose og vaskes tre ganger i en vaskemaskin på 30 grader. Etter tørking (lufttørking) vurderes påvirkningen på tekstilene og eventuell påvirkning på sokkens funksjon.

Batterikapasitet
Batterikapasiteten måles for høyre og venstre sokk på middels høy effekt (nest høyeste innstilling). Før målingen er batteriene fulladet og utladet helt to ganger.

Tolkning og vurdering
Resultatene fra laboratorietesten tolkes og vurderes i samråd med det utførende laboratoriet. Vurderingen gjøres på en skala fra 1 til 10, der 10 er best. Vurderinger under 6 gis bare hvis resultatene anses som dårlige eller betydelig dårligere enn andre produkter i testen.

I den totale vurderingen ble hovedelementene i testen gitt følgende vekter:

  • Varmekapasitet 40%
  • Batterikapasitet 20%
  • Kvalitet og holdbarhet 25%
  • Pusteevne 10%
  • Kompresjon 5%

TABLE OF TEST RESULTS