Laboratorietest av padelracketer – den første i sitt slag

Test af en padelketcher. Foto: Testea
Test af en padelketcher. Foto: Testea

Testfakta har utført verdens første sammenlignende laboratorietest av padelracketer. Blant funnene er hvordan racketer reagerer forskjellig på bruk og slitasje over tid. Testen ble utført ved Testea Padel-laben i Spania, og vinneren ble Equation WPT fra Nox.

Published: 8 mar, 2022

– Vi brukte robotikk og sensorer for å gjenskape det samme slaget hundrevis av ganger og måle endringer over tid. Noen racketer endrer mye i stivhet, noe som påvirker slagets kraft og dermed hvordan du spiller. Dette er ting du ikke kan vite når du skal velge blant racketer i butikken, sier Jordi Piedra, gründer og administrerende direktør i Testea.

Testen sammenlignet åtte padelracketer i prisklassen mellom 100 til 300 euro, beregnet på mellomspilleren. Rakettene ble rangert etter deres ytelse i forskjellige aspekter, med fokus på utholdenhet, komfort og kraft.

Vinneren, Equation WPT fra Nox, er enkel å kontrollere og har høy grad av komfort, samtidig som innfatningen er slitesterk, og dens egenskaper er uforandret etter utholdenhetstesten. Den andreplass, PR 990 Hybrid Soft fra Kuikma, koster omtrent halvparten så mye. Den presterte bra i utholdenhet og tillater et kraftigere slag enn førsteplassen, mens dens kontroll og komfort er mye lavere.

Den lavest rangerte racketen var K3 Avant 21 fra Bullpadel, som scoret lavest i kontroll og ble endret betydelig i utholdenhetstesten. Adidas Greenpadel kom nest sist, mest på grunn av mangel på kraft og lav holdbarhet.

– Padel har blitt veldig populær de siste årene, så markedet er nå fullt av alternativer. Denne testen peker på forskjellene i konstruksjon, kvalitet og holdbarhet. Det viser også hvordan ulike racketer passer til ulike spillestiler, sier Jordi Piedra.

I den endelige rangeringen ble kontroll, komfort og kraft vektet likt (alle til 20 %), for å passe en allsidig spiller. Størst vekt ble tillagt kvalitet og utholdenhet (40 %). Noen av tiltakene inkluderte å plassere racketene på en mekanisk arm og få dem til å svinge frem og tilbake mens sensorer målte slagkraft og vibrasjon. Responsen fra sweet spot ble målt ved å ha en ball sprett mot racketene i kontrollert tempo. Holdbarhetstesting inkluderte å utsette racketer for 500 kraftige slag simulert med trykkluft.

Interessen for padel har vokst enormt de siste årene. Det er nå anslått å ha over 12 millioner aktive spillere i 78 land over hele verden.

Lese mer

Om Testea Padel

Testea er det første laboratoriet som er fullstendig spesialisert på vitenskapelig forskning og testing av padelracketer. Basert i hjertet av padelsporten, Spania, utfører Testea sin forskning ved Universitat Politecnica de Valencia og har utviklet en felles sertifiseringsordning. www.testeapadel.com.