Viktig å ha riktig seng for god søvn

Faste eller myke, skum- eller spiralfjærer, sonet eller ikke? Mange konsepter og et gigantisk utvalg gjør det vanskelig å finne den rette i sengejungelen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger forklarer begrepene.

 

 

Lisa Wallström/ Testfakta Published: 5 Mai, 2023

Søvn er en av de viktigste byggesteinene for god helse. Kroppen trenger den viktige hvilen for å reparere og gjenopprette. Uten en jevn eller for kort natts søvn har vi vanskelig for å takle hverdagen, blir mer sårbare for stress og har til og med et svekket immunforsvar.
Med det i tankene blir valg av seng enda viktigere. Hvordan kroppen din er bygget opp og hvilken sovestil du har påvirker valget. Og det er mye å holde styr på for å finne den rette i det store utvalget.
En som kan alt om ergonomi og senger er Dr. Florian Heidinger, som er testleder ved Ergonomi Institutt München. De spesialiserer seg på å teste og evaluere ergonomien til alt fra flyseter til senger.I flere tiår har Florian Heidinger og hans kolleger utført en rekke laboratorietester av senger og regnes som en av Europas fremste eksperter på området.

–  Kroppen skal være avslappet med rygg og nakke i god stilling gjennom hele natten – uavhengig av sovestilling, sier Florian Heidinger.

Målet er at ryggraden og nakken skal forbli så rett som mulig. Hvis vi ikke hadde skuldre, ville alt vært mye lettere. Det er de som får det til. Når vi ligger på siden presser skulderen kroppen opp, med skjev rygg og nakke som resultat.
En god madrass bør derfor kompensere for dette. Den skal utformes slik at den gir etter for skulderen i sideleie. Det samme med skulderbladene og rumpa i ryggleie.

–  Jo bredere skuldre, jo viktigere er det at madrassen er fleksibel. De fleste madrasser tar hensyn til dette og er delt inn i ulike soner.

I sonene er fjærene i madrassen bygd opp på ulike måter, noe som gjør at mykheten varierer i sengens lengderetning.
I tillegg til skulderbredde bør også vekt og høyde tas i betraktning. Madrassen skal fordele vekten på en slik måte at den føles behagelig i hele kroppen, selv etter lang tid i samme stilling.
Madrassen skal verken være for myk eller for hard. Generelt kan man si at en som er høy og tung bør ha en hardere seng. Og de som er korte og lette kan velge en mykere. Men selv en myk seng kan passe for en tyngre person, bare den fordeler trykket fra kroppen på en proporsjonal måte. Ellers risikerer du å ligge som i en hengekøye.

 

Shoulder width, length and weight are three important parameters to consider when choosing a bed. Illustration: Pål Roos
Skulderbredde, lengde og vekt er tre viktige parametere å ta vurdering av når du velger seng. Illustrasjon: Pål Roos

Overflatelaget, det som er nærmest kroppen, er ofte sengemadrassen. Dersom sengemadrassen ikke er myk og fleksibel, kan det gi opphav til mer intense trykkpunkter på utstående kroppsdeler, som for eksempel hælene når man ligger på rygg. En dårlig sengemadrass kan også svekke sengens ergonomiske egenskaper, ved å begrense sengens evne til å bøye seg og gi støtte.

–  Kvinner er ofte mer følsomme for press. De bør velge en madrass hvor overflatelaget har god trykkfordeling, sier Florian Heidinger.

Det kan også være greit å vite hvilken posisjon du vanligvis ligger i. Det kan selvfølgelig være vanskelig å vite, men stillingen du vanligvis sovner og våkner i er nok den som dominerer nettene dine.

–  Folk som stort sett ligger på rygg og har smale skuldre, trenger for eksempel ikke en madrass med veldig myk skuldersone.

Den neste egenskapen å undersøke er kroppstemperaturen din og om du ofte overopphetes og svetter. Dette styres i stor grad av sengemadrassen fordi den er nærmest kroppen. Generelt kan man si at en tykkere sengemadrass blir varmere og puster dårligere, fordi man synker mer ned og blir mer innelukket.

 

Consider your body temperature. Which mattress pad you have can affect whether you often get hot and sweat at night. Illustration: Pål Roos
Vurder kroppstemperaturen din. Hvilken overmadrass du har kan påvirke om du ofte blir varm og svetter om natten. Illustrasjon: Pål Roos

Måten madrassen er bygget på spiller en rolle for hvor hard eller myk den blir. Ulike produsenter bruker ulike teknikker der for eksempel spiralfjærene har ulik tykkelse eller er plassert ulikt tett. Noen bruker fjærer i fjærsystemer for å regulere trykkfordelingen basert på vekten til ulike kroppsdeler.

Det finnes hovedsakelig tre sengevarianter på det svenske markedet. Rammesenger – der madrassen består av fjærer og skum som hviler i en treramme – kontinentalsenger – hvor to ulike madrasser, bygget på ulike måter, er stablet oppå hverandre – og frittstående madrasser som vanligvis består av en eller annen form for skum eller lateksmateriale.
Det er ikke noe klart svar på hva som er å foretrekke. Igjen, alt avhenger av hvordan kroppen din ser ut og hvilke behov du har.

–  Ergonomisk sett er alle disse variantene likeverdige når det gjelder avlastning, trykkfordeling og mikroklima – det vil si evnen til å fjerne varme og fuktighet, sier Florian Heidinger.

 

Det er rett og slett et spørsmål om å sette dem på prøve. Sett av god tid til å få en skikkelig følelse av det.

–  Det aller beste er å besøke en butikk i en tid hvor det er stille og det ikke er så mange andre kunder der, sier Florian.

Hvis du også kan ta med deg noen, er det enda bedre. Den personen kan se på hvordan ryggen din ser ut i forskjellige posisjoner. Forhåpentligvis kan selgeren også hjelpe og forklare hvordan hver madrass er bygget og hvordan den matcher din kroppstype. Ta helst av deg yttertøy og sko slik at følelsen og kroppsstillingen blir så autentisk som mulig.

Når du har slått inn hvilken madrass som passer best, er det på tide å fokusere på to andre viktige komponenter for den ultimate nattesøvnen: dynen og puten. Hvis puten er for flat eller for tykk, blir vinkelen i nakken feil.

–  Husk også at det skal fungere i både side- og bakposisjon, sier Florian Heidinger.

Hvis teppet er for varmt, blir søvnen forstyrret fordi det har en tendens til å gå av og på utover natten. I tillegg kan du lide av muskelspenninger hvis du først svetter, tar av deg klærne og deretter blir kald.

–  Hvis sengen er luftig og kjølig, kan dynen være tykkere enn om forholdene er omvendt.

 

The choice of pillow and blanket is also important for a good night's sleep. Illustration: Pål Roos
Valg av pute og dyne er også viktig for en god natts søvn. Illustrasjon: Pål Roos

 

Men er det noen forskjell på dyrere og billigere seng, eller er det bare et spørsmål om merker? En dyrere seng er ingen garanti for at den holder lenger, selv billigere senger har ofte god utholdenhet i dag. Forskjellene ligger mer i sengens ergonomiske egenskaper. Å lage en seng med mer avansert fjæring som gir flex og støtte på de riktige stedene koster mer.

Det du må huske på er at sengemadrassen er komponenten som blir mest påvirket over tid, og som ofte har stor innvirkning på komforten. I løpet av tre års bruk er den utsatt for 7000 timer med trykk og fuktighet. Dette fører til at den blir komprimert og mister sin mykhet over tid. Du bør derfor bytte sengemadrass kanskje hvert tredje år.

Det er mulig å finne en seng som passer både deg og lommeboken din, men det kan ta tid. Begynn å krysse av på listen og før du bestemmer deg - sov på den.
Og når du først har lagt deg i den nye sengen – husk at det kan ta en uke eller to før kroppen blir vant til det nye.

 

 

Tre vanlige sengetyper

Rammeseng

Består av en madrass som hviler i en treramme. Det er trelister under. Selve myke delene består vanligvis av spiralfjærer (fjærer), et tynnere mellomlag med skum og et dekkstoff. På toppen og nærmest kroppen ligger en sengemadrass.
Spiralfjærene kan se annerledes ut. Mest vanlig er en såkalt lomme hvor hver fjær er innkapslet i en tøypose. Fjærene påvirkes ikke av hverandre, noe som gjør madrassen fleksibel.

Rammesenger er vanligvis mellom 80 og 160 centimeter brede.

 

Illustrasjon: Rammeseng

 

Kontinentalseng


Består av tre forskjellige madrasser. Den nederste har spiralfjærer i en treramme, som rammesengen. Midtseksjonen har frittstående madrass med spiralfjærer uten ramme. På toppen og nærmest kroppen ligger en sengemadrass. Spiralfjærene kommer også her i forskjellige utførelser. I den nedre delen er det ofte bonell – altså at fjærene er forankret i hverandre – som fordeler kroppstrykket over en større flate. I den midtre delen er lommen mest vanlig.

Kontinentale senger er vanligvis mellom 80 og 210 centimeter.

 

Illustrasjon: Kontinentalseng

 

Frittstående eller rammeløse madrasser


Består vanligvis av en kjerne av en eller annen form for skum eller lateks (gummi) materiale. Kjernen er vanligvis 15 - 25 cm tykk. Det er et elastisk dekkstoff i enden.
Rammeløse madrasser kan plasseres direkte på gulvet eller i en ramme. De kommer i de fleste størrelser.

 

Illustrasjon: Frittstående_madrass

 

Spesiell omtale: Den justerbare sengen

En sengevariant der ulike deler av madrassen via en elektrisk motor kan heves og senkes for å gi støtte og avlastning, for eksempel støtte til overkroppen i sittende stilling.
Passer for de som ønsker eller må tilbringe mye tid i sengen og kanskje spise, lese og se på TV der.
Selve madrassen kan utformes på ulike måter – som ramme, kontinental eller enklere rammeløs versjon.

 

Illustrasjon: Justerbar_seng

 

Oppheng, soneinndeling og struktur

Madrassens fjær

Bonellfjær – Fjærene er formet som et timeglass og er festet til hverandre i metallkroker. Dette systemet fordeler vekten godt, men kan føles litt vinglete.
Pocket Spring - Hver fjær er sydd inn i en pose og fjærer individuelt, fullstendig frakoblet naboene. Det betyr at hver fjær tilpasser seg vekten på kroppen, noe som gir færre trykkpunkter. Det at de ligger i en pose er for å hindre at fjærene gnir seg mot hverandre og knirker.

Slik fungerer soneinndeling

En madrass er delt inn i ulike soner hvor fastheten er forskjellig. En mykere sone finnes vanligvis ved hofte- og skulderdelen. Dette gjør at skulder og hofte kan synke ned i madrassen mens resten av kroppen får god støtte. Målet er at ryggraden og nakken forblir rett i hvilestilling og at det ikke er trykk som hindrer blodtilførselen til musklene.

Strukturen til sengemadrassen

Består ofte av en skumkjerne av kaldskum, lateks eller såkalt minneskum. Kjernen er omgitt av et stretchstoff og noen ganger også et mellomlag av vatt. Kaldskum er en billigere form for skum som gir en fastere følelse. Lateks, basert på naturmaterialet av gummi, gir ofte en mykere og mer medgjørlig følelse. Memoryskum tilpasser seg kroppens trykk og varme. Det føles litt hardere når det er kaldt, men mykner og former seg etter kroppens trykk.