Nopeuta maalausta hyvällä pensselillä

Published: 28 Kes, 2016

Hyvällä siveltimellä lopputuloksesta tulee siisti, sivellintä ei tarvitse kastaa niin usein eikä harjaksia irtoa maalin sekaan. Tämä käy ilmi Testfakta Researchin suuresta siveltimiä koskevasta laboratoriotestistä.

Maalisiveltimissä hinta ja laatu kulkevat selkeästi käsi kädessä. Tämä käy ilmi 17 erilaista litteää lakkasivellintä kattaneesta laboratoriotestistä, jonka Testfakta teetti sivellinvalmistaja Orkla House Caren toimeksiannosta. thumbnail of paint_brushes_fi Noin 110 kruunun hintaiset Spekter Perfection ja Anza Platinum kuuluivat testin kalleimpiin siveltimiin. Spekter Perfection voitti testin muun muassa sen perusteella, että se imi ja luovutti maalia parhaiten. Tätä ominaisuutta testi-insinöörit pitivät erittäin tärkeänä. – Siveltimen tärkein ominaisuus on sen kyky imeä mahdollisimman paljon maalia ja siirtää se maalattavalle pinnalle. Tämä nopeuttaa työskentelyä, kun aikaa ei mene siveltimen jatkuvaan kastamiseen, toteaa insinööri Phil Rhodes, joka oli toteuttamassa testiä englantilaisessa Intertek-laboratoriossa.

penslar13B.Dipping_weight

Testissä selvitettiin, montako kertaa sivellin oli kastettava tietyn pinta-alan maalaamiseksi. Kuva: Frazer Waller

Maalaamisessa on kuitenkin kyse muustakin kuin nopeudesta, sillä jäljen on myös näytettävä hyvältä. Siveltimien kokonaisarvioinnissa painotettiinkin yhtä paljon lopputulosta. Myös sen osalta Spekter Perfection ja Anza Platinum nousevat kärkeen Harris Eliten ohella. Nämä kolme sivellintä tuottavat tasaisen ja sileän pinnan eivätkä jätä näkyviä siveltimenvetoja.

Foto: Frazer Waller

Maalaus pystysuuntaisilla vedoilla, kunnes siveltimestä ei enää irtoa maalia. Kuva: Frazer Waller

Hyvien siveltimien valmistaminen on monimutkaista

Valmistaja Orkla House Care omistaa Spekter- ja Anza-tuotemerkit ja on luonnollisesti tyytyväinen tuloksiin. – On mainiota, että näin kattava testi on toteutettu. Kaikki näkevät nyt, että laadussa on suuria eroja, iloitsee sivellinvalmistajan kansainvälinen markkinointijohtaja Tobias Andersson. Anderssonin mukaan heidän siveltimensä ovat kilpailijoiden tuotteita kalliimpia, koska niissä on käytetty parempia materiaaleja ja yrityksellä on oma kehitysosasto. – Hyvien siveltimien valmistaminen on monimutkaisempaa kuin monet näyttävät uskovan, Tobias Andersson toteaa ja selittää: – Kyse on pitkälti materiaalien valinnasta ja siitä, että monien osien on toimittava yhdessä. Kaikkien siveltimen osien on oltava hyviä, jotta itse siveltimestä tulee hyvä.

Foto: Frazer Waller

Laboratorio testasi yhteensä 17 Pohjoismaissa myytävää sivellintä. Kuva: Frazer Waller

Laatueron näkee paljaalla silmällä

Myös testi-insinööri Phil Rhodesin mukaan siveltimien laadussa on suuria eroja. – Jotkin olivat huonoja, toiset aivan ylivoimaisia ja loput siltä väliltä, hän toteaa. Laatuerot eivät kuitenkaan tulleet testi-insinöörille yllätyksenä. – Tuloksen saattoi ennustaa jo katsomalla siveltimiä, Phil Rhodes toteaa ja kertoo, miten kuluttaja voi arvioida siveltimen laatua. Katso harjasten määrää pitämällä sivellintä kädessä. Jos harjakset ovat tiiviit eikä niiden väliin jää aukkoja, kun kuljetat sormia siveltimen läpi, sivellin on laadukas. Vaikka kalliissa siveltimissä on yleensä paljon harjaksia, ne eivät kuitenkaan päädy maalin sekaan. Testi osoittaa, että kolmesta kalleimmasta siveltimestä irtoaa vähemmän harjaksia kuin halvemmista. Siveltimen on myös istuttava hyvin käteen, jotta sillä voi maalata pitkään. Kovalla puuvarrella varustetut siveltimet menestyivät testissä yleisesti huonommin kuin siveltimet, joissa on pehmeä, kumipäällysteinen muovivarsi.

Testfakta Research

August 17, 2016