Törmäystesti paljastaa heikkoudet

Published: 13 Lok, 2016

Monet tavalliset suksiboksit reputtavat Testfaktan törmäystestin. Sukset ja monot lentävät kuin ammukset tai koko boksi irtoaa.

Hiihtokausi on käynnissä, ja pohjoisen teillä ajaa paljon hiihtomatkailijoita, joilla on usein suksiboksi katolla. Törmäystilanteessa boksi ja sen sisältö voivat olla kuitenkin hengenvaarallisia muille liikenteessä oleville. thumbnail of roof_boxes_fi Testfakta teetti Ruotsin Teknisellä tutkimuslaitoksella (SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) törmäystestin seitsemälle erilaiselle muoviselle suksiboksille 40 km/h:n nopeudella. Monet bokseista saivat huonot arvosanat: boksi joko irtoaa auton katolta tai boksi aukeaa ja sen koko sisältö lentää ulos. Todellisessa törmäystilanteessa seuraukset voivat olla erittäin vakavia. – Lasti voi lentää toisen auton tuulilasista sisään. Kehoon osuva suksi voi tappaa välittömästi, sanoo Folksam-vakuutusyhtiön liikennetutkimuspäällikkö Anders Kullgren. Laissa edellytetään, että auton katolla olevan kuorman on kestettävä 1 g:n voima, joka vastaa voimakasta jarrutusta. Lisäksi suksibokseihin sovelletaan useita alakohtaisia normeja, mutta niidenkin vaatimukset ovat alhaisempia kuin testissä toteutettu törmäys. – 40 km/h on kohtuullinen nopeus, jossa tapahtuu paljon törmäyksiä, ja suksiboksin pitäisi kyllä selvitä siitä, Anders Kullgren toteaa. Hänen mielestään liikennehallinnon on syytä tarkistaa vaatimuksia. Liikennehallinnossa ei kuitenkaan nähdä syytä tiukentaa sääntöjä. – Emme ole kokeneet tätä ongelmaksi, toteaa Ruotsin liikennehallituksen (Transportstyrelsen) ajoneuvotekniikasta vastaava johtaja Ingela Sundin. Laboratoriossa suksiboksit testattiin 50 kg:n kuormalla ja ilmoitetulla maksimikuormalla, joka on useimmissa malleissa 75 kg. Testissä kuorma kiinnitettiin boksin sisällä täsmälleen valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Illustrationsbild2(160120)

Kuva: Anna Sigge

Vain yhdessä boksissa (Thule) kuorma pysyi paikallaan. Tämä boksi on myös täysin vesitiivis ja helpoin käsitellä, ja se nousi selväksi testivoittajaksi. Testin edullisimmat suksiboksit (Biltema ja Jula) selvisivät törmäyksestä seuraavaksi parhaiten. Niissä boksin seinät rikkoutuvat niin, että suksenkärjet tulevat ulos, mutta kuorma ja boksi pysyvät paikoillaan. Nämä kaksi boksia testattiin vain 50 kg:n kuormalla, joka on niille ilmoitettu maksimikuorma. Huomattavasti kalliimmat Calixin (8 000 kruunua) ja Mont Blancin (6 000 kruunua) suksiboksit selvisivät testistä kaikkein huonoimmin. Joko koko boksi lentää pois katolta kiinnikkeiden rikkoutuessa tai lasti lentää ulos. Mont Blanc Groupin toimitusjohtaja Reine Wasner kertoo Testfaktalle, että yrityksessä ollaan yllättyneitä tuloksista, sillä boksi on selvinnyt yrityksen itse teettämistä testeistä. Yrityksessä aloitetaan joka tapauksessa sisäinen selvitys siitä, onko tuotetta muutettava turvallisuuden parantamiseksi. Calixia valmistava Autoform korostaa, että Calix-suksiboksi täyttää nykyiset vaatimukset. – Jos viranomaisten tai markkinoiden vaatimukset muuttuvat, Autoform muuttaa tuotteitaan niiden mukaan, toteaa toimitusjohtaja Håkan Gustavsson.

Lotta Hedin / Testfakta