Bästa kontinentalsängen i premiumklassen

Laboratorietest

En bra säng ger kroppen låter kroppen vila utan problem för rygg eller axel. Men vad innebär en bra ergonomi egentligen och vad får man för pengarna? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett kontinentalsängar i den högre prisklassen. 

Laboratorietest
Testfakta Research Published: 1 Jul, 2021

En ny kontinentalsäng är för många en stor investering och det är inte konstigt att känna en viss oro inför köpet. Är den sköna sängen i butiken fortfarande lika skön efter några månaders användning – och hur kommer den att kännas om tio år?

Testfakta Research har på uppdrag av möbel- och inredningskedjan Mio AB genomfört ett jämförande laboratorietest av kontinentalsängar i den övre prisklassen, med ett maxpris på 40 000 kronor.

Hur vi uppfattar en sängs komfort är personligt. En mängd olika faktorer påverkar upplevelsen: om man sover på sidan eller på rygg, vilken kroppsbyggnad man har eller om man har lätt för att svettas. Och även om sängen känns mjuk och skön i butiken är det ingen garanti för att den känslan kommer att bestå. Problem med ryggen eller skuldran uppkommer ofta efter en längre tids användning och beror då ofta på sängens ergonomiska egenskaper.

Sängens mjukhet har inte så mycket med ergonomin att göra. En mjuk säng kan passa bra för en tyngre person, förutsatt att sängens fjädring är rätt balanserad – att den ger stöd och samtidigt låter in kroppen sjunka ner på rätt ställen.

Ergonomie Institut München är specialiserade på att utvärdering av ergonomi och komfort för sängar och madrasser. Vid laboratoriet testas de ergonomiska egenskaperna för olika kroppstyper för att visa hur olika sängar passar större och mindre personer. Resultaten från vårt test visar att flera av sängarna har bra till mycket bra ergonomiska egenskaper för olika kroppstyper. I topp ligger Mio Cape Farewell, som trots sitt mjuka utförande ger mycket bra ergonomi för både mindre och större personer.

– Den visade bäst prestanda över hela skalan. Flera andra har en konstruktion som passar utmärkt för antingen lite lättare eller lite tyngre individer, säger doktor Florian Heidinger, testledare och ergonom på institutet i München.

– Det måste finnas en synergi mellan delarna i sängen: botten med sina pocketfjädrar, mellanmadrassen och överst bäddmadrassen. Tryckavlastningen ovanpå sängen bestäms av bäddmadrassen. Mellanmadrassen i kombination med pocketfjädrarna i bottenmadrassen är avgörande för stödet som kroppen får vid olika sömnpositioner, förklarar Florian Heidinger.

Ergonomie Institut München undersökte även sängarnas andningsförmåga med hjälp av en docka som utsöndrar fukt, ungefär som en normal människa gör under sömnen.

– Sängens värmeisolering och fuktledande egenskaper utvärderas under en simulerad sömntid på sju timmar, berättar Florian Heidinger.

Även i detta moment var Mio Cape Farewell en av de sängar som hade bäst resultat tillsammans med Sova och Wonderland.

[PDF]

En säng ska hålla i många år. Testfaktas laboratorietester av sängarnas hållfasthet och uthållighet utförs på RISE, Research Institutes of Sweden i Borås. Metoderna är tuffa och sängarna utsätts för en stor belastning. För att till exempel utvärdera fjädringsegenskaperna över tid rullas en 140 kilo tung trumma över sängarna 45 000 gånger. Det motsvarar den belastning som sängen utsätts för under 10 - 12 år.

Efter ett batteri av olika stöt- och uthållighetstester mäter man hur sängens fjädringsegenskaper förändrats och hur stor sättning bädden fått. Sängen sprättas sedan för att inspektera skador på fjädring, virke och skumlager.

Det tuffa testprogrammet till trots, visar ingen av sängarna på några allvarliga förändringar eller skador som påverkar funktionen.

– Det handlar mest om slitage på fjäderfickorna, eller pockets, inget som påverkar funktionen direkt men som ge leda till problem över tiden, säger Robert Almqvist, testledare på RISE.

Sammantaget visar testet att flera sängar i urvalet håller en genomgående hög nivå, vilket man ska kunna förvänta sig i det här prissegmentet. Bäst totalbetyg får Mio Cape Farewell som presterar mycket bra i samtliga testmoment.

Att tänka på inför sängköpet

En säng för upp till 40 000 kronor en rejäl investering. Därför bör man verkligen tänka över sitt köp innan man slår till. Att reklamera en säng för att den ”inte är skön” är väldigt svårt, enligt Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.

Men villkoren skiljer mellan olika återförsäljare så därför viktigt att ta reda på vad som gäller innan köpet. Kan man prova sängen hemma innan man bestämmer sig? Går det att byta hårdhet i madrassen efter köpet?

Många sängföretag har långa garantier, men detta ska inte misstolkas som öppet köp eller bytesrätt. För att garantin ska gälla måste felet på sängen vara ursprungligt. Köper du sängen på nätet har du oftast två veckors ångerrätt. Men kolla upp vad som gäller för värdeminskning och frakt.

Fakta om testet

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.

Syftet med testerna är att visa på skillnaderna mellan marknadens utbud av sängar inom kategorin fristående madrasser av skum/ memoryskum och latex (ej resårer).

Läs mer om Testfaktas sängtester

TABLE OF TEST RESULTS